Śniadanie wielkanocne. Jakie potrawy, zwyczaje i obrzędy powinny zagościć przy świątecznym stole?

Zbliża się Wielkanoc - jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Polskie zwyczaje przy wielkanocnym stole oraz potrawy, jakie można przygotować na te wiosenne święta są ważną częścią celebracji. Co warto wiedzieć?
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śniadanie wielkanocne jest traktowane przez wiele osób podobnie jak wigilijna wieczerza, choć oczywiście nie powinno - to inne święto. W obu przypadkach, zanim usiądziemy wspólnie całą rodziną do stołu, należy zrobić parę innych rzeczy.

Tradycje przy stole wielkanocnym - o czym pamiętać?

Tradycyjny obrządek wielkanocny w Polsce składa się z następujących czynności:

  • Wspólna modlitwa - po pierwsze należy się wspólnie pomodlić (może być nawet najprostsze „Ojcze nasz"), 
  • Życzenia świąteczne -  składamy sobie nawzajem życzenia wielkanocne,
  • Dzielenie się jajkiem - wedle tradycji dzielimy się jajkiem ze święconki, tzn. każdy ma wziąć kawałek poświęconego jajka ze wspólnego talerza, bo przecież owo jajko to nie opłatek wigilijny, który można przełamać! 
  • Wspólnie śpiewanie wielkanocnej pieśni - oprócz tego, zaleca się zaśpiewać razem którąś z wielkanocnych pieśni, najlepiej na samym początku, jeszcze przed modlitwą.

Tradycja nakazuje również, aby cała święconka została zjedzona - nie wolno nic wyrzucać, ani dawać zwierzętom. 

Potrawy na wielkanocne śniadanie

Przy opisie wielkanocnego śniadania nie sposób nie wspomnieć o tym, co powinno się znajdować na świątecznym stole. Każdy stół świąteczny może wyglądać inaczej. Jednak najczęściej na polskich śniadaniach wielkanocnych można spotkać:

  • jajka faszerowane,
  • jajka z majonezem,
  • jajka marynowane,
  • pasty jajeczne,
  • sałatki jajeczne,
  • sałatki warzywne,
  • sałatki rybne, np. łososiowe,
  • pasztet,
  • mazurki, 
  • babki wielkanocne,
  • pascha,
  • sernik,
  • makowiec,
  • keks.

Święconka - co powinna zawierać?

Na koniec małe przypomnienie o tym, co powinno wchodzić w skład święconki (czyli pokarmów święconych w kościele w Wielką Sobotę):

  • jajka na twardo
  • wędliny (lub kiełbasa) 
  • chleb
  • sól i pieprz,
  • chrzan,
  • miód,
  • babka wielkanocna (bądź inne ciasto),
  • baranek (cukrowy, czekoladowy, maślany bądź z ciasta).
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.