Pancakes, czyli śniadanie w amerykańskim stylu. Żeby były idealne, dodaj ważny składnik

Pancakes to pyszne, puszyste placki przypominające grube naleśniki. Są kochane zarówno przez najmłodszych, jak i również przez starszych miłośników śniadań na słodko. Jak je przygotować, żeby smakowały jak w amerykańskiej śniadaniowni? Nie zapomnij o maślance, ten składnik nada im wyjątkowego smaku.

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Oryginalne amerykańskie pancakes robi się wyłącznie na maślance. I chociaż znamy przepisy na pankejki z użyciem kefiru czy na jogurcie, najsmaczniejsze są zdecydowanie te na maślance. Jak zrobić pyszne, puszyste pancakes, żeby zacząć dzień idealnym śniadaniem? Tak prostego przepisu dawno nie widziałeś.

Pancakes - przepis:

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Pancakes - jak je zrobić?

  1. Zadbaj, by składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj maślankę, wbij jajko i dodaj olej. Za pomocą miksera połącz składniki na gładką masę, która konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Chochelką wylewaj porcję ciasta i na średnim ogniu smaż pankejki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam pancakes z syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami.

Tak przygotowane pancakes to zaledwie 10 minut roboty, a smakują obłędnie. Do tego miód lub syrop klonowy... czy istnieje pyszniejsze śniadanie?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.