Pancakes, czyli śniadanie w amerykańskim stylu. Żeby były idealne, dodaj ważny składnik

Pancakes to pyszne, puszyste placki przypominające grube naleśniki. Są kochane zarówno przez najmłodszych, jak i również przez starszych miłośników śniadań na słodko. Jak je przygotować, żeby smakowały jak w amerykańskiej śniadaniowni? Nie zapomnij o maślance, ten składnik nada im wyjątkowego smaku.

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Oryginalne amerykańskie pancakes robi się wyłącznie na maślance. I chociaż znamy przepisy na pankejki z użyciem kefiru czy na jogurcie, najsmaczniejsze są zdecydowanie te na maślance. Jak zrobić pyszne, puszyste pancakes, żeby zacząć dzień idealnym śniadaniem? Tak prostego przepisu dawno nie widziałeś.

Kotlety siekaneKotlety siekane. Jak je zrobić, by były miękkie i chrupiące? Przepis

Pancakes - przepis:

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Pancakes - jak je zrobić?

  1. Zadbaj, by składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj maślankę, wbij jajko i dodaj olej. Za pomocą miksera połącz składniki na gładką masę, która konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Chochelką wylewaj porcję ciasta i na średnim ogniu smaż pankejki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam pancakes z syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami.

Zupa ogórkowa / zdjęcie ilustracyjnePrzepis na ogórkową. Trik babci sprawi, że będzie lepsza niż w restauracji

Tak przygotowane pancakes to zaledwie 10 minut roboty, a smakują obłędnie. Do tego miód lub syrop klonowy... czy istnieje pyszniejsze śniadanie?

Zobacz wideo
Więcej o: