Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oryginalne amerykańskie pancakes robi się wyłącznie na maślance. I chociaż znamy przepisy na pankejki z użyciem kefiru czy na jogurcie, najsmaczniejsze są zdecydowanie te na maślance. Jak zrobić pyszne, puszyste pancakes, żeby zacząć dzień idealnym śniadaniem? Tak prostego przepisu dawno nie widziałeś.
Pancakes - przepis:
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Pancakes - jak je zrobić?
- Zadbaj, by składniki miały temperaturę pokojową.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj maślankę, wbij jajko i dodaj olej. Za pomocą miksera połącz składniki na gładką masę, która konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
- Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Chochelką wylewaj porcję ciasta i na średnim ogniu smaż pankejki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam pancakes z syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami.
Tak przygotowane pancakes to zaledwie 10 minut roboty, a smakują obłędnie. Do tego miód lub syrop klonowy... czy istnieje pyszniejsze śniadanie?