Pancakes to pyszne, puszyste placki przypominające grube naleśniki. Są kochane zarówno przez najmłodszych, jak i również przez starszych miłośników śniadań na słodko. Jak je przygotować, żeby smakowały jak w amerykańskiej śniadaniowni? Nie zapomnij o maślance, ten składnik nada im wyjątkowego smaku.
Brent Hofacker /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Oryginalne amerykańskie pancakes robi się wyłącznie na maślance. I chociaż znamy przepisy na pankejki z użyciem kefiru czy na jogurcie, najsmaczniejsze są zdecydowanie te na maślance. Jak zrobić pyszne, puszyste pancakes, żeby zacząć dzień idealnym śniadaniem? Tak prostego przepisu dawno nie widziałeś.
Pancakes - przepis:
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki maślanki
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Pancakes - jak je zrobić?
Zadbaj, by składniki miały temperaturę pokojową.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj maślankę, wbij jajko i dodaj olej. Za pomocą miksera połącz składniki na gładką masę, która konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Chochelką wylewaj porcję ciasta i na średnim ogniu smaż pankejki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam pancakes z syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami.
Tak przygotowane pancakes to zaledwie 10 minut roboty, a smakują obłędnie. Do tego miód lub syrop klonowy... czy istnieje pyszniejsze śniadanie?