Więcej wskazówek przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Istnieje wiele produktów spożywczych, które mają datę przydatności do spożycia przekraczającą nieraz rok. Zaliczają się do nich produkty suche takie jak kasze czy makarony, ale także konserwy, suszone bakalie czy hermetycznie zapakowana żywność. Te produkty mogą nadawać się do spożycia przez lata, ale kluczem ich ważności jest sposób, w jaki są przechowywane. Istnieje kilka grup produktów, które spokojnie możemy spożywać po długim czasie. Najliczniejszą grupą są produkty suche, czyli takie, które w składzie nie zawierają wody. Zaliczamy do nich:
Jak przechowywać produkty suche?
W przypadku produktów suchych najważniejszą rzeczą w sposobie ich przechowywania jest szczelność opakowania. Zarówno kasze jak i makarony oraz przeprawy powinno się przechowywać w opakowaniach, które zupełnie odcinają dopływ powietrza. Dobrze sprawdzą się słoiki z gumką. Temperatura w tym wypadku nie odgrywa aż tak istotnej roli, należy jednak pamiętać, że wilgoć nie jest sprzymierzeńcem suchych produktów - by zwiększyć czas ich "żywotności", należy przechowywać je w suchych, najlepiej ciemnych miejscach. Szafki kuchenne czy szuflady sprawdzą się w sam raz, jeżeli nie dysponujesz spiżarnią.
Kolejną grupą produktów, które są przydatne do spożycia przez nawet kilka lat, są konserwy.
Podczas przechowywania konserw należy zadbać o temperaturę - takie produkty nie powinny być narażone na wahania temperatur ani na przechowywania w zbyt ciepłym miejscu. Optymalna temperatura do przechowywania konserw nie powinna przekraczać 17 stopni. Nie należy również wystawiać puszek z konserwami na działanie słońca - chłodne i suche miejsce zapewni na długi czas świeżość naszym konserwom. Dolna półka lodówki lub spiżarnia to miejsca, gdzie konserwy spokojnie mogą stać nawet 2-3 lata.
Produkty wekowane, pasteryzowane i tyndalizowane:
Przetwory, które zostały poddane procesowi pasteryzacji, spokojnie wytrzymają kilka miesięcy, nawet do roku gdy będą przechowywane w chłodnym i suchym miejscu o niewielkim nasłonecznieniu. Z kolei produkty poddane procesowi tyndalizacji (potrójnej pasteryzacji) swoją świeżość zachowują nieraz nawet przez 5 lat, pod warunkiem, że są przechowywane w suchym i ciemnym miejscu. Do przechowywania tego typu żywności najlepsza będzie piwnica lub spiżarnia.
Wino, miód, owoce, grzyby
Nie bez powodu mówi się, że wino im starsze, tym lepsze. Dobrej jakości trunek można przechowywać wiele lat, bez obaw, że się zepsuje. Podobnie jest z innymi trunkami, które nie zawierają dodanego cukru - koniaki, wina musujące, brandy czy whisky latami mogą czekać w barku na swój czas. Natomiast miód, nigdy się nie psuje. Jednak nieodpowiednio przechowywany szybko się skrystalizuje. By długo czas cieszyć się słodkim przysmakiem, należy maksymalnie odciąć go od dopływu powietrza i zawsze korzystać z czystych łyżek, podczas czerpania miodu ze słoika. Suszone owoce, np. rodzynki czy żurawinę także można przechowywać wiele miesięcy, pod warunkiem, że będą zamknięte w szczelnych pojemnikach z ograniczonym dostępem do światła. Podobnie należy przechowywać suszone grzyby - w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach mogą czekać na swój czas nawet 2-3 lata.