Przepis na łososia w folii z piekarnika, czyli obiad w 30 minut. Dodatek cytryny jest kluczowy

Łosoś pieczony w folii z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Robi się go w bardzo szybko, a smak i aromat pozostają w pamięci na długo. Jak przygotować pysznego łososia w folii z piekarnika? Nie zapomnij o cytrynie, a wyjdzie idealny.

Więcej pomysłów na obiad w pół godziny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Łosoś pieczony w piekarniku to chyba jedna z najsmaczniejszych propozycji obiadowych. Robi się go bardzo łatwo, a do tego jest aromatyczny i cudownie soczysty. W czym tkwi sekret smaku tej potrawy? Otóż łosoś bardzo lubi się z cytryną - ten dodatek wspaniale podkreśli smak dania.

Przepis na łososia w folii z piekarnika:

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • połowa cytryny
  • sól gruboziarnista, pieprz, papryka słodka
  • masło

Łosoś pieczony w folii - jak go zrobić?

  1. Filety z łososia osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj rybę przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
  2. Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej i połóż na nie filety. Na każdy z nich połóż 2 plastry cytryny. Następnie szczelnie zawiń folię i włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20-25 minut, następnie ostrożnie rozwiń folię i połóż na wierch łyżeczkę masła. Piecz rybę przez kolejne 5 minut, nie zawijając już folii, by ryba się nieco zarumieniła.
  3. Gotowego łososia podawaj ze świeżą surówką oraz ziemniakami lub ryżem. Koniecznie ponownie skrop go sokiem z cytryny - bez niego łosoś nie będzie tak smaczny.

Pół godziny i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Jeśli jesteś fanem ryb, koniecznie wypróbuj nasz przepis na łososia pieczonego w folii. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.