Więcej pomysłów na obiad w pół godziny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Łosoś pieczony w piekarniku to chyba jedna z najsmaczniejszych propozycji obiadowych. Robi się go bardzo łatwo, a do tego jest aromatyczny i cudownie soczysty. W czym tkwi sekret smaku tej potrawy? Otóż łosoś bardzo lubi się z cytryną - ten dodatek wspaniale podkreśli smak dania.
Faszerowane warzywa - sprawdzony i szybki przepis na obiad bez mięsa
Przepis na łososia w folii z piekarnika:
Potrzebne składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą
- połowa cytryny
- sól gruboziarnista, pieprz, papryka słodka
- masło
Łosoś pieczony w folii - jak go zrobić?
- Filety z łososia osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj rybę przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
- Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej i połóż na nie filety. Na każdy z nich połóż 2 plastry cytryny. Następnie szczelnie zawiń folię i włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20-25 minut, następnie ostrożnie rozwiń folię i połóż na wierch łyżeczkę masła. Piecz rybę przez kolejne 5 minut, nie zawijając już folii, by ryba się nieco zarumieniła.
- Gotowego łososia podawaj ze świeżą surówką oraz ziemniakami lub ryżem. Koniecznie ponownie skrop go sokiem z cytryny - bez niego łosoś nie będzie tak smaczny.
Przepis na ogórkową. Trik babci sprawi, że będzie lepsza niż w restauracji
Pół godziny i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Jeśli jesteś fanem ryb, koniecznie wypróbuj nasz przepis na łososia pieczonego w folii. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc