Kotlet po kijowsku - sprawdzony przepis. Podpowiadamy, w czym tkwi sekret jego chrupiącej skórki

Kotlet po kijowsku jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni ukraińskiej. Przepis narodził się w XVII w. i szybko zyskał popularność dzięki soczystemu wnętrzu i chrupiącej panierce. Wschodnioeuropejski przepis na kotlet po kijowsku ma też francuską nazwę i odpowiednika - de volaille, która oznacza nic innego jak ''z drobiu''.

Kotlet po kijowsku to sprawdzony sposób na obiad. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a zasmakuje każdemu. Jest dobrą alternatywą dla klasycznych kotletów. Dzięki naszemu przepisowi mięso będzie soczyste a panierka chrupiąca. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czym jest kotlet po kijowsku?

Kotlet po kijowsku to nic innego jak pierś z kurczaka, którą cienko rozbijamy i nadziewamy masłem, a na koniec obtaczamy w chrupiącej panierce. Jest wiele różnych wariacji tego przepisu. Najlepszy jest jednak ten klasyczny. 

Kotlet de volailleCo można zrobić na obiad? Kotlet de volaille zawsze smakuje!

 Kotlet po kijowsku - jaki jest jego sekret?

Sekretem tego dania jest masło, które po przekrojeniu wypływa z kotleta. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche a soczyste i rozpływa się w ustach. Na smak wpływa też odpowiednia panierka - powinna być złocista i chrupiąca. To danie zasmakuje nawet najwybredniejszym smakoszom. 

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Kotlet po kijowsku - przepis na pysznego kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 100 g zamrożonego masła
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone mięso obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.
  • Smażyć w głębokim tłuszczu przez co najmniej 10 minut z każdej strony. Odsączyć na ręcznikach papierowych, po zdjęciu z patelni, gdy skórka się zarumieni.

Z czym podawać kotlety po kijowsku?

Kotlety po kijowsku doskonale smakują z ziemniakami. Może być to purée lub ziemniaki z wody. Dobrze smakują z różnymi surówkami lub duszoną marchewką. Przepisy na surówki znajdziesz w naszym artykule: Surówka z pora na trzy sposoby - doskonały dodatek do obiadu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach:

Więcej o: