Kotlet po kijowsku to sprawdzony sposób na obiad. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a zasmakuje każdemu. Jest dobrą alternatywą dla klasycznych kotletów. Dzięki naszemu przepisowi mięso będzie soczyste a panierka chrupiąca.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet po kijowsku to nic innego jak pierś z kurczaka, którą cienko rozbijamy i nadziewamy masłem, a na koniec obtaczamy w chrupiącej panierce. Jest wiele różnych wariacji tego przepisu. Najlepszy jest jednak ten klasyczny.
Sekretem tego dania jest masło, które po przekrojeniu wypływa z kotleta. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche a soczyste i rozpływa się w ustach. Na smak wpływa też odpowiednia panierka - powinna być złocista i chrupiąca. To danie zasmakuje nawet najwybredniejszym smakoszom.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kotlety po kijowsku doskonale smakują z ziemniakami. Może być to purée lub ziemniaki z wody. Dobrze smakują z różnymi surówkami lub duszoną marchewką. Przepisy na surówki znajdziesz w naszym artykule: Surówka z pora na trzy sposoby - doskonały dodatek do obiadu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: