Więcej przepisów na proste i smaczne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.p
Łazanki to bardzo prosty, a jakże smaczny posiłek. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i dziś wyjaśnimy ci krok po kroku, jak zrobić pyszne łazanki z kapustą i mięsem, by smakowały jak te przed laty u babci.
Łazanki - przepis:
Składniki:
- 350 g makaronu łazanki (lub kokardek albo świderków)
- 400 g kiszonej kapusty
- 400 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub karkówki)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, kminek
- olej do smażenia
Łazanki - sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru soki i przesiekaj drobno na desce, tak by nie ciągnęła się podczas jedzenia. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wodą tak, by woda lekko ją przykrywała. Nie płucz jej wcześniej, żeby zachować smak i więcej wartości odżywczych. Odciśnięty sok zachowaj. Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem kilku listków laurowych, płaskiej łyżeczki kminku oraz soli.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dołóż przeciśnięty czosnek i chwilkę jeszcze podsmażaj. Następnie dodaj mieloną wieprzowinę i przemieszaj całość szpatułką, by mięso się rozdrobniło. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą wędzonej lub słodkiej papryki.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by się nie skleił.
- Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz makaron i dokładnie całość wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Zgodzicie się ze mną, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia a łazanki tylko potwierdzają tę tezę. Przygotuj łazanki już dziś na obiad, niech ich smak przypomni ci beztroskie chwile dzieciństwa u babci. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.