Bezmięsny krupnik - przepis idealny na Wielki Post. Jak go przygotować? Mamy sprawdzony przepis

Jedną z bardziej popularnych zup w Polsce jest krupnik. Przepis na jego bezmięsną wersję jest idealny na czas Wielkiego Postu.

Więcej ciekawych artykułów z przepisami znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Krupnik to jedna z bardziej popularnych i lubianych zup. Jest przygotowywana na wiele sposobów w wielu wersjach, do wyboru, do koloru. Można do niej dodać różne rodzaje kaszy: jęczmienną wiejską/drobną, gryczaną, pęczak, jaglaną czy nawet komosę. Z kolei mięso też może być różne - od golonki, przez żeberka, podroby, aż po kości, a nawet i bez mięsa, czyli krupnik wegetariański.

Zobacz wideo Porady kuchenne

Składniki krupniku bezmięsnego

Na początek lista składników (podane ilości są wyłącznie orientacyjne - każdy proporcje musi dobrać pod siebie): 

  • woda (lub bulion warzywny) - ok. 3 - 4 litrów,
  • kasza (dowolna, jaką lubicie) - ok. 150 - 200 gramów,
  • włoszczyzna (marchewki, pietruszki, seler, por) - pęczek,
  • cebula - ok. 3 sztuk,
  • czosnek - ok. 2 - 4 ząbków,
  • ziemniaki - ok. 600 - 800 gramów,
  • pieczarki lub inne suszone grzyby - ok. 400 gramów (ten składnik można pominąć),
  • olej, oliwa lub masło - ok. 3 - 4 łyżek,
  • liść laurowy - ok. 4 sztuki,
  • kulki ziela angielskiego - ok. 10 sztuk,
  • zioła do smaku - np. koperek - ok. pół pęczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Można też dodać suszoną paprykę wędzoną (słodką lub ostrą, jak kto woli) oraz śmietanę lub mleko (wegetariańskie wersje też mogą być) do zabielenia gotowej zupy. 

Przygotowanie krupniku bezmięsnego

  1. Włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach);
  2. Jeśli masz świeże grzyby to pokrój je w plastry (gdy masz suszone bądź nie dodajesz grzybów - pomiń ten etap);
  3. Pokrój w cząstki cebulę i podsmaż na patelni;
  4. Wlej do garnka wodę i dodaj przygotowane warzywa (ziemniaki możesz też ugotować osobno) oraz grzyby (nie są obowiązkowe);
  5. Dodaj również ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz oraz inne zioła wedle uznania;
  6. Zagotuj całość, dodaj kaszę, po czym gotuj ok. 40 minut na niezbyt dużym ogniu;
  7. Gdy warzywa i kasza będą miękkie wyłącz zupę i wedle uznania dodaj czosnek (zgnieciony) oraz inne przyprawy (np. suszoną, wędzoną paprykę). Można też wlać śmietanę lub mleko do zabielenia.

Smacznego! 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.