Pancakes. Przepis na puszyste amerykańskie placuszki, które staną się hitem w twoim domu

Domowe pancakes to świetna opcja na leniwe śniadania w weekendy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ich delikatność i puszystość przyprawia o zawrót głowy nawet największe niejadki.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pancakes to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub przekąskę do pracy. Śmiało można je włożyć do zamykanego pudełka i zabrać jako lunch na uczelnię. To również dobra alternatywa dla słodyczy ze sklepowych półek. Dużo lepiej smakują niż batony czy czekolada. W połączeniu z poranną kawką lub herbatą będą idealnym umilaczem każdego dnia.

Samo przygotowanie placuszków zajmuje dosłownie kilka minut. Do roboty!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Składniki na pancakes:

  • 2 jajka
  • niecała szklanka mleka w temperaturze pokojowej (około 200 ml)
  • 30 gramów roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Pancakes krok po kroku

  1. W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia ), w drugiej mokre (jajka, mleko, masło). Następnie suche składniki do mokrych. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i wykładaj wcześniej przygotowaną masę.
  3. Smaż placuszki około minutę z jednej strony, do momentu gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.  Wtedy obróć na drugą stronę i smaż aż nabiorą złotego wyglądu.
  4. Tak przygotowane pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak podać pancakes?

Najlepiej klasycznie jak na amerykańskich filmach w towarzystwie syropu klonowego. Natomiast w połączeniu z borówkami lub innymi świeżymi owocami są równie pyszne. Jeśli chcesz nieco zmodyfikować ich smak, to wypróbuj opcję z masłem orzechowym. Taki poranek rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.