Przepis na chleb na zakwasie - prosty sposób na własne pieczywo. Jak samodzielnie upiec go w domu?

Niemal każdy z nas kupuje i je chleb, a czemu by nie spróbować zrobić go samodzielnie? Smakowity, z chrupiącą skórką, odpowiednio zarumieniony, będzie miłym dodatkiem na stole. Mamy prosty przepis na chleb na zakwasie.

Więcej ciekawych artykułów o podróżach znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb to jeden z podstawowych produktów w naszych kuchniach. Większość kupuje gotowy w piekarni bądź w osiedlowym sklepie, ale można go też upiec samemu. I nie trzeba do tego specjalnego pieca, domowy piekarnik jest w sam raz. Mamy dla was przepis na domowy chleb na zakwasie. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Zakwas chlebowy - jak go przygotować?

Do upieczenia chleba na zakwasie trzeba najpierw zrobić sam zakwas. Do tego potrzeba tylko dwóch składników - wody i mąki. Mąka może być dowolna, ale najlepiej się sprawdza mąka typu 700 i wyższego. Natomiast woda powinna być letnia (maksymalnie 40 stopni C) i przegotowana/przefiltrowana, a nie prosto z kranu (chlorowana się nie nadaje). Samo przygotowanie zakwasu trwa 5 dni i wymaga tzw. dokarmiania zaczynu. Poniżej instrukcja jak to zrobić.

Instrukcja przygotowania zakwasu

UWAGA! Zakwas trzeba dokarmiać o tej samej porze każdego dnia, więc zaczynając trzeba wybrać godzinę pod własny tryb życia.

  • Dzień 1: Wsyp 100 g mąki do sporego naczynia (np. dużego słoja) i zalej 100 ml letniej wody. Mieszaj, aż całość będzie miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni C). Po 12 godzinach wymieszaj wszystko i odstaw na noc (kolejne 12 godzin).
  • Dzień 2:  Dosyp mąki (ok. 100 g) i dolej wody, aby konsystencja była jak ta opisana powyżej. Odstaw na 12 godzin, po czym ponownie wymieszaj, przykryj i znów odstaw. 
  • Dzień 3 - 5: Powtarzamy czynności z dnia 2. Zakwas powinien być gotowy. 

Jak wygląda gotowy zakwas do chleba?

Gotowy zakwas powinien mieć lekko winny (octowy/jabłkowy) zapach oraz widoczne pęcherzyki powietrza. Jeśli zakwas pokryje się pleśnią, będzie bardzo brzydko pachnieć lub zmieni kolor na czerwony/czarny, niestety trzeba go wyrzucić. 

Przepis na chleb na zakwasie - domowy sposób z prostych składników

Do przygotowania domowego chleba potrzebujemy 2 łyżki gotowego zakwasu oraz następujących składników:

  • 350 g mąki żytniej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 350 ml wody,
  • półtorej łyżeczki soli.

Przygotowanie ciasta na chleb i pieczenie

  • Weź 2 łyżki gotowego zakwasu i dodaj do niego 150 g mąki żytniej i 150 ml wody. 
  • Wymieszaj i odstaw na ok. 18 godzin. Tak powstanie zaczyn.
  • Do gotowego zaczynu wsyp pozostałą mąkę i wlej resztę przegotowanej wody, po czym całość wymieszaj dokładnie.
  • Jeśli chcesz - dodaj orzechy bądź inne nasiona i ponownie wymieszaj ciasto.
  • Formę o długości ok. 30 cm posmaruj tłuszczem i posyp mąką/otrębami/bułką tartą/kaszą manną.
  • Ciasto przełóż do formy i odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin (powinno podwoić swoją objętość).
  • Wyrośnięte ciasto wstaw do zimnego piekarnika, który nastaw na temperaturę 220C i piecz przez około godzinę.

Gotowe!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: