Więcej ciekawych artykułów o podróżach znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chleb to jeden z podstawowych produktów w naszych kuchniach. Większość kupuje gotowy w piekarni bądź w osiedlowym sklepie, ale można go też upiec samemu. I nie trzeba do tego specjalnego pieca, domowy piekarnik jest w sam raz. Mamy dla was przepis na domowy chleb na zakwasie.
Do upieczenia chleba na zakwasie trzeba najpierw zrobić sam zakwas. Do tego potrzeba tylko dwóch składników - wody i mąki. Mąka może być dowolna, ale najlepiej się sprawdza mąka typu 700 i wyższego. Natomiast woda powinna być letnia (maksymalnie 40 stopni C) i przegotowana/przefiltrowana, a nie prosto z kranu (chlorowana się nie nadaje). Samo przygotowanie zakwasu trwa 5 dni i wymaga tzw. dokarmiania zaczynu. Poniżej instrukcja jak to zrobić.
Instrukcja przygotowania zakwasu
UWAGA! Zakwas trzeba dokarmiać o tej samej porze każdego dnia, więc zaczynając trzeba wybrać godzinę pod własny tryb życia.
Gotowy zakwas powinien mieć lekko winny (octowy/jabłkowy) zapach oraz widoczne pęcherzyki powietrza. Jeśli zakwas pokryje się pleśnią, będzie bardzo brzydko pachnieć lub zmieni kolor na czerwony/czarny, niestety trzeba go wyrzucić.
Do przygotowania domowego chleba potrzebujemy 2 łyżki gotowego zakwasu oraz następujących składników:
Przygotowanie ciasta na chleb i pieczenie
Gotowe!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.