Babka marmurkowa, czyli wzorzysta rozpusta. Idealne ciasto na Wielkanoc i nie tylko

Wprawdzie do Wielkanocy jeszcze daleko jednak już dziś warto pomyśleć nad listą wielkanocnych przysmaków. Jednym z najlepszych ciast na wielkanocny stół i nie tylko, jest pyszna babka marmurkowa - wzorzyste ciasto, które masowo kradnie serca. Jak ją zrobić? Przepis nie jest skomplikowany.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babka marmurkowa zachwyca wyglądem i kusi smakiem. Jej przygotowanie jest banalne i szybkie, także babka marmurkowa świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy ze znajomymi, ale również jako efektowne ciasto na wielkanocnym stole. Tak przygotowana babka jest pyszna i wilgotna, więc długo pozostaje świeża. Zapraszamy do przepisu, który powinna znać każda pani domu. Pan domu także.

Babka marmurkowa - przepis:

Potrzebne składniki na jasne ciasto:

  • 300 g miękkiego masła
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g cukru
  • 5 średnich jaj
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na ciasto ciemne:

  • 20 g cukru
  • 20 g ciemnego kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Babka marmurkowa - jak ją zrobić?

  1. Najpierw zadbaj o to, by masło odpowiednio się ociepliło. Miękkie masło włóż do miski i utrzyj je na jasną, puszystą masę za pomocą miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy masło i cukry już się połączą, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Jedno jajko powinno być łączone ze składnikami nie mniej niż pół minuty.
  2. Do masy z masłem i jajkami dodawaj stopniowo przesianą mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Teraz na niewielkich obrotach miksera, mieszaj składniki tylko do momentu, aż znikną grudki mąki. Jeżeli będziesz miksować zbyt długo, babka nie będzie puszysta.
  3. Przygotuj formę do pieczenia babki i nasmaruj ją masłem i obsyp mąką. Jeśli używasz zwykłej blaszki do pieczenia, po prostu wyłóż ją papierem. Do formy wlej 2/3 objętości całego jasnego ciasta.
  4. Teraz przygotuj ciemne ciasto. Do miski z pozostałą jasną masą dodaj kakao oraz mleko i cukier. Następnie zmiksuj na jednolitą całość.
  5. Ciemną masę ostrożnie wylej na masę jasną i za pomocą patyczka lub widelca, zrób wzorek.
  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Babkę należy piec przez godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marmurkową udekoruj polewą z białej czekolady lub obsyp cukrem pudrem.

To ciasto nie wymaga wiele wysiłku, jedynie trochę miksowania. Nie czekaj do Wielkanocy i zrób pyszną babkę marmurkową do popołudniowej kawy i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.