• Link został skopiowany

Jak przechowywać wypieki, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej? Podpowiadamy

Upiekliście pyszne ciasto albo domowy chleb i zastanawiacie się, co zrobić, aby przetrwały jak najdłużej? Mamy dla was garść porad, jak przechowywać domowe wypieki. Sprawdźcie!
Kruche ciasto z dżemem
OlegD/shutterstock.com

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej.

Co zrobić, żeby jak najdłużej cieszyć się domowymi wypiekami? Odpowiednio je przechowywać! Warto wiedzieć, że różne rodzaje ciast potrzebują różnych warunków. Przygotowaliśmy dla was kilka wskazówek, dzięki którym ciasta i chleby będą smaczne nie tylko tuż po upieczeniu.

Ciasto ucierane

Najprostsze ciasto ucierane najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Jeśli chcemy nim cieszyć się dłużej, wstawmy je do lodówki. Ciasto warto wyjąć z blaszanej formy, aby nie przesiąkło metalicznym posmakiem i zamknąć w szczelnym pudełeczku albo przykryć folią.

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Biszkopt

Przechowywanie ciast biszkoptowych zależy od tego, czy przekładamy je kremem lub innymi dodatkami. Jeśli tak, to ich miejsce jest w lodówce. Jeżeli mamy do czynienia z prostym biszkoptem lub biszkoptowymi ciasteczkami, najlepiej przechować je w szczelnie zamkniętym pudełku.

Sernik

Miejsce sernika na zimno jest oczywiście w lodówce. Upieczony sernik można przechować przez 1-2 dni w dość niskiej temperaturze pokojowej, ale na dłuższy czas lepiej wstawić go do lodówki.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe zmienia się bardzo szybko. Tuż po upieczeniu jest mięciutkie i pachnące, a na drugi dzień, coraz twardsze i mniej apetyczne. Aby spowolnić ten proces, można zawinąć je w folię - dzięki temu będzie wolniej wysychać.

Ciasto kruche

Ciastko kruche przechowywane w lodówce twardnieje. Miejsce tarty czy quiche'u jest oczywiście w lodówce, ale już kruche ciasteczka najlepiej zamknąć w szczelnym pudełku. Dzięki temu zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze! To także dobry sposób, jeśli chcecie upiec trochę więcej ciastek i mieć je na zapas w domu, na wypadek wizyty gości. Wytrzymają nawet kilka tygodni (o ile ich wcześniej nie schrupiecie).

Ciasto francuskie

Wypieki z ciasta francuskiego są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Bardzo łatwo również się je przechowuje. Najlepiej włożyć je do szczelnego pudełka, ale na samym dnie ułożyć serwetkę lub kilka kawałków ręcznika papierowego. Taka wkładka wchłonie nadmiar wilgoci.

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe może łatwo zawilgotnieć, dlatego nie powinno się go szczelnie zamykać. Można włożyć je do pojemnika i przykryć serwetką, ale tak naprawdę najlepiej zjeść je na świeżo.

Domowy chleb

Własnoręcznie upieczony najlepiej włożyć do przewiewnego woreczka lub zawinąć w ściereczkę. Najlepiej sprawdzi się do tego len lub bawełna. To sposób znany doskonale naszym babciom i prababciom!

Warto również pamiętać, że miejsce przechowywania musi być suche i musi w nim panować temperatura pokojowa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: