Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej.
Co zrobić, żeby jak najdłużej cieszyć się domowymi wypiekami? Odpowiednio je przechowywać! Warto wiedzieć, że różne rodzaje ciast potrzebują różnych warunków. Przygotowaliśmy dla was kilka wskazówek, dzięki którym ciasta i chleby będą smaczne nie tylko tuż po upieczeniu.
Najprostsze ciasto ucierane najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Jeśli chcemy nim cieszyć się dłużej, wstawmy je do lodówki. Ciasto warto wyjąć z blaszanej formy, aby nie przesiąkło metalicznym posmakiem i zamknąć w szczelnym pudełeczku albo przykryć folią.
Przechowywanie ciast biszkoptowych zależy od tego, czy przekładamy je kremem lub innymi dodatkami. Jeśli tak, to ich miejsce jest w lodówce. Jeżeli mamy do czynienia z prostym biszkoptem lub biszkoptowymi ciasteczkami, najlepiej przechować je w szczelnie zamkniętym pudełku.
Miejsce sernika na zimno jest oczywiście w lodówce. Upieczony sernik można przechować przez 1-2 dni w dość niskiej temperaturze pokojowej, ale na dłuższy czas lepiej wstawić go do lodówki.
Ciasto drożdżowe zmienia się bardzo szybko. Tuż po upieczeniu jest mięciutkie i pachnące, a na drugi dzień, coraz twardsze i mniej apetyczne. Aby spowolnić ten proces, można zawinąć je w folię - dzięki temu będzie wolniej wysychać.
Ciastko kruche przechowywane w lodówce twardnieje. Miejsce tarty czy quiche'u jest oczywiście w lodówce, ale już kruche ciasteczka najlepiej zamknąć w szczelnym pudełku. Dzięki temu zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze! To także dobry sposób, jeśli chcecie upiec trochę więcej ciastek i mieć je na zapas w domu, na wypadek wizyty gości. Wytrzymają nawet kilka tygodni (o ile ich wcześniej nie schrupiecie).
Wypieki z ciasta francuskiego są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Bardzo łatwo również się je przechowuje. Najlepiej włożyć je do szczelnego pudełka, ale na samym dnie ułożyć serwetkę lub kilka kawałków ręcznika papierowego. Taka wkładka wchłonie nadmiar wilgoci.
Ciasto ptysiowe może łatwo zawilgotnieć, dlatego nie powinno się go szczelnie zamykać. Można włożyć je do pojemnika i przykryć serwetką, ale tak naprawdę najlepiej zjeść je na świeżo.
Własnoręcznie upieczony najlepiej włożyć do przewiewnego woreczka lub zawinąć w ściereczkę. Najlepiej sprawdzi się do tego len lub bawełna. To sposób znany doskonale naszym babciom i prababciom!
Warto również pamiętać, że miejsce przechowywania musi być suche i musi w nim panować temperatura pokojowa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.