Najlepsze ciasta z lodówki. Trzy najpyszniejsze przepisy bez pieczenia

Jak zrobić ciasto bez piekarnika? Najlepiej... w lodówce! Mamy dla was trzy najlepsze przepisy na doskonałe ciasta bez pieczenia. Zamiast pieczenia - chłodzimy. Zapraszamy po przepisy.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Awaria piekarnika, jego brak w kuchni, brak talentu do pieczenia... To jeszcze nie są wymówki, żeby nie zrobić pysznego ciasta! Jeśli macie ochotę na domowe słodkości, z łatwością zrobicie je, wykorzystując lodówkę. Mamy dla was trzy przepisy na najpyszniejsze ciasta z lodówki.

Ciasto kawowo-waniliowe z lodówki - przepis

Składniki:

  • 700 g biszkoptów,
  • 750 ml śmietanki kremówki 35%,
  • 100 ml likieru kawowego,
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej + kawa do ozdobienia ciasta,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • opakowanie śmietan-fiksu,
  • 50 g wiórków czekoladowych

Jak zrobić ciasto kawowo-waniliowe z lodówki?

Śmietankę rozlewamy po równo do dwóch miseczek i rozdzielamy do nich po równo proszek typu śmietan-fix. Do pierwszej miski dolewamy ekstrakt z wanilii i łyżkę cukru pudru, ubijamy. Do drugiej miski wsypujemy cukier, ubijamy, a następnie mieszamy dokładnie z likierem i kawą.

Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy biszkoptami - w razie potrzeby łamiemy ciasteczka. Na to wykładamy porcję kremu kawowego i porcję kremu waniliowego. Mieszamy oba kremy tak, aby nie połączyły się w jedno, ale stworzyły esy-floresy. Na to wykładamy kolejną porcję biszkoptów i znów rozsmarowujemy krem. Postępujemy tak aż do wykończenia składników - ciasto powinno być pokryte z wierzchu kremem. Całość obsypujemy wiórkami czekoladowymi i kawą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 

Ciasto ciasteczkowe z lodówki - przepis

Składniki:

  • 700 g ciasteczek czekoladowych z kremem (typu oreo),
  • 1 l śmietanki kremówki 35%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 150 ml likieru czekoladowego,
  • opcjonalnie: 1-2 banany
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Jak zrobić ciasto ciasteczkowe?

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Jeśli używamy likieru, to mieszamy go potem dokładnie z kremem.

Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciasteczkami - w razie potrzeby łamiemy je na mniejsze kawałki. Warstwami układamy ciasteczka, potem krem, znów ciasteczka i krem, aż do wykończenia składników. Na koniec rozsmarowujemy krem na całej powierzchni, przyozdabiamy plasterkami bananów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 

Sernik truskawkowy - przepis

Składniki:

  • 650 g kremowego serka,
  • 300 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 175 g cukru pudru,
  • 1 laska wanilii,
  • 200 g truskawek

Polewa:

  • 250 g truskawek,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik truskawkowy?

Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy drobno i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy spód, ugniatając gęstą masę na całej powierzchni denka. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Kremowy serek przekładamy do misy robota. Miksujemy go przez kilka minut, by spulchnić masę. Dodajemy cukier puder i ziarenka wanilii. Porcję 200 g kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do masy i mieszamy drewnianą łyżką.

Pozostałe 250 g truskawek kroimy na mniejsze kawałki, można zostawić kilka owoców do dekoracji ciasta. Pokrojone truskawki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy razem z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Owoce powinny się rozpaść i stworzyć gęsty sos.

Na spód z herbatników wykładamy masę serową. Z wierzchu polewamy truskawkową polewą i układamy kilka owoców do ozdoby. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.