Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Niektóre czynności kuchenne są na tyle nudne i czasochłonne, że chcielibyśmy je sobie jak najbardziej ułatwić. W internecie roi się od porad, ale wiele z nich wcale nie pomaga. Wybraliśmy dla was dziesięć trików z TikToka, które rzeczywiście ułatwią przygotowanie potraw. Sprawdźcie!
Drobne pomidorki koktajlowe zwykle na pizzę lub do sałatek. Przekrawanie ich pojedynczo jest jednak monotonne. Lepiej pokroić wszystkie od razu! TikToker Pierre Le Chef pokazał, jak to zrobić w prosty sposób.
Pomidorki wystarczy ułożyć na twardej powierzchni, a następnie przycisnąć talerzem lub pokrywką. Następnie jednym ruchem przecinamy wszystkie na połówki.
Gdy potrzebujemy tylko połówki awokado, druga część zostaje w lodówce... i niestety zwykle brązowieje. To naturalny proces, który zachodzi pod wpływem tlenu, ale owoc wygląda już nieapetycznie. Zobaczcie, co zrobiła MamaInTheKitchen.
Przekrojone awokado wystarczy posmarować odrobiną oliwy.
Nieregularne kształty to zmora wszystkich perfekcjonistów. Po wycięciu okrągłych ciastek zwykle zostawiamy je na kilka minut, by ciasto podrosło lub odpoczęło, a wtedy stają się nieregularne. Geneva Hodges znalazła prosty sposób.
Kształt ciastek poprawimy okrągła foremką, nieco większą niż ciastka. Ten sposób sprawdzi się także, gdy będziemy chcieli zrobić perfekcyjnie okrągłe klopsiki lub trufelki czekoladowe.
Lubicie gotować z przepisów z książek kulinarnych? Niestety gdy leżą na blacie, kartki nie tylko przewracają się w najmniej spodziewanych momentach, ale także po prostu brudzą. SavvyMumUk znalazła idealne rozwiązanie tego problemu.
Pomoże nam wieszak z dwoma klipsami. Wystarczy przypiąć ją za dwa końce i zawiesić na gałce szafki.
Denerwuje was białe ścięgienko w piersi kurczaka? Usuwanie go wiąże się zwykle z wykrawaniem sporego kawałka mięsa. Raising_krazies znalazła idealny sposób.
Ścięgno należy umieścić między zębami widelca i mocno pociągnąć. Usuniemy je bez problemu.
Odlewanie makaronu jest proste, ale niekiedy łatwo o oparzenie lub rozsypanie zawartości garnka. Shannon Doherty zaproponowała rozwiązanie, które ułatwi tę czynność.
Durszlak należy umieścić od razu w garnku i dopiero wtedy wylać całą wodę.
Chcecie zrobić pyszne tortille lub quesadille? Układanie składników na środku nie jest jedynym sposobem nadziewania ich. Feel Good Foodie pokazała, co zrobić, żeby tortille wyszły przepysznie.
Składniki należy rozdzielić na ćwiartkach tortilli i wszystko złożyć "na cztery".
Potrzebujecie mango do dania lub do drinków? Obieranie tego owocu jest dość denerwujące, zwłaszcza gdy jest mocno dojrzały (a taki jest najsmaczniejszy!). J. J. Tumba rozwiązała ten problem.
Mango wystarczy przekroić na połówki, a następnie odciąć skórkę... brzegiem szklanki.
Robi się coraz cieplej, a to oznacza, że niedługo sezon na lody! Jeśli podajemy lody na patyku dzieciakom, rozpuszczony przysmak często ścieka po palcach. Tiffany Borne Jones pokazała, co zrobić.
Wystarczy użyć... papilotki do wypieku muffinek i nadziać ja na patyczek. Roztopiony lód spadnie prosto do niej.
Chcecie podać tort urodzinowy w nietypowy sposób? A może nie macie tylu małych talerzyków? Rose pokazała, jak podzielić go, używając kieliszków do szampana.
A do tego każdy gość będzie mógł nałożyć taką porcję, jaką będzie chciał! Bez marudzenia, że "dla mnie to malutki, o, połowę tego!".
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.