Jajka faszerowane w skorupkach
Jajko jest symbolem życia i nowego początku, zajmuje wyjątkowe miejsce podczas święcenia pokarmów, ale też na świątecznym stole. Jajka nadziewane to nie tylko smaczny dodatek, ale też bardzo wygodna opcja, gdy w święta czeka nas podróż. Można zapakować bazę do szczelnego pojemnika, a zielone dodatki wykorzystać do dekorowania na miejscu. Szukasz pomysłu w na jajka faszerowane? Sposoby na pyszny farsz i różne dekoracje prezentujemy poniżej.
Jajka nadziewane pieczarkami - przepis
Ta prosta i uniwersalna baza będzie smacznym tłem dla różnych dodatków. Jak przygotować nadzienie i jak faszerować jajka? Oto sprawdzony przepis:
Lista składników:
- świeże jajka - 6 sztuk,
- cebula - 1 sztuka średniej wielkości,
- świeże pieczarki - 6 sztuk,
- majonez - łyżka stołowa,
- masło klarowane - 1 łyżka stołowa,
- dodatki dekoracyjne (więcej na ten temat poniżej - IV etap)
- sól i pieprz
Gotowanie jajek - I etap
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie należy wystudzić.
- Następnie kroimy wszystkie jajka na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka, tak aby nie uszkodzić miękkiej foremki z białka.
Przygotowanie farszu - II etap
- Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z cebulą na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, czekamy, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.
- Tak przygotowany farsz mieszamy z majonezem, żółtkiem oraz doprawimy pieprzem i solą. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
Jak faszerować jajka? III etap
- Należy nadziać białka farszem. Nakładamy jedną łyżkę, tak aby farsz wystawał ponad białko.
Dekorowanie - IV etap
Do dekorowania faszerowanych jaj wielkanocnych można użyć wielu smacznych dodatków, sprawdzi się na przykład: łosoś wędzony, minikrewetki podsmażane na maśle, koperek, szczypiorek, ulubione kiełki, rzodkiewka, a nawet jadalne kwiaty.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!
Jajka faszerowane w skorupkach - uczta dla oka
Każdy, kto marzy o nietypowej wielkanocnej przystawce, powinien wypróbować przepis na jajka faszerowane w skorupkach. Listę produktów oraz przygotowanie prezentujemy poniżej.
Jajka faszerowane zapiekane w skorupkach krok po kroku
Oto przepis i lista składników potrzebnych do przygotowania jajek faszerowanych zapiekanych w skorupkach:
Lista składników:
- jajka na twardo - 6 sztuk,
- masło - 2 łyżeczki,
- ostry chrzan - 2 małe łyżeczki,
- zioła drobno posiekane - pół szklanki,
- żółtka - 2 sztuki,
- mielony pieprz, szczypta soli
- posypka: łyżeczka stopionego masła i pół szklanki tartej bułki
Przepis krok po kroku na jajka faszerowane zapiekane:
- Na początku jajka kroimy na połowę, przy pomocy łyżeczki wyjmujemy jajka ze skorupek.
- Skorupki odkładamy, a jajka mielimy w mikserze razem z masłem i pieprzem oraz solą.
- Tak powstały farsz doprawiamy chrzanem, ziołami oraz dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy.
- Farsz przekładamy do połówek skorupek, na wierzch kładziemy mieszankę masła i bułki.
- Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans.
- Na wierzchu dekorujemy jajka przy pomocy łososia, kopru lub szczypiorku.
Zobacz też: Jajka w sosie chrzanowym, czyli idealne danie na Wielki Post. Jak zrobić smaczne jajka wielkanocne?