Jajka faszerowane - przepisy na pyszne świąteczne przystawki. Dodatki i masło są tutaj kluczowe

Jajka faszerowane to propozycja dla tych, którzy lubią ciekawe przekąski i nie mają zbyt wiele czasu na świąteczne przygotowania. Jajka faszerowane można przygotować w kilka chwil i to na różne sposoby. O szczegółach piszemy poniżej.

Jajka faszerowane w skorupkach 

Jajko jest symbolem życia i nowego początku, zajmuje wyjątkowe miejsce podczas święcenia pokarmów, ale też na świątecznym stole. Jajka nadziewane to nie tylko smaczny dodatek, ale też bardzo wygodna opcja, gdy w święta czeka nas podróż. Można zapakować bazę do szczelnego pojemnika, a zielone dodatki wykorzystać do dekorowania na miejscu. Szukasz pomysłu w na jajka faszerowane? Sposoby na pyszny farsz i różne dekoracje prezentujemy poniżej. 

Jajka nadziewane pieczarkami - przepis 

Ta prosta i uniwersalna baza będzie smacznym tłem dla różnych dodatków. Jak przygotować nadzienie i jak faszerować jajka? Oto sprawdzony przepis:

Lista składników: 

  • świeże jajka - 6 sztuk, 
  • cebula - 1 sztuka średniej wielkości, 
  • świeże pieczarki - 6 sztuk, 
  • majonez - łyżka stołowa, 
  • masło klarowane - 1 łyżka stołowa, 
  • dodatki dekoracyjne (więcej na ten temat poniżej - IV etap) 
  • sól i pieprz 

Gotowanie jajek -  I etap 

  • Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie należy wystudzić.
  • Następnie kroimy wszystkie jajka na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka, tak aby nie uszkodzić miękkiej foremki z białka. 

Przygotowanie farszu - II etap 

  • Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z cebulą na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, czekamy, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.  
  • Tak przygotowany farsz mieszamy z majonezem, żółtkiem oraz doprawimy pieprzem i solą. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. 

Jak faszerować jajka? III etap 

  • Należy nadziać białka farszem. Nakładamy jedną łyżkę, tak aby farsz wystawał ponad białko.

Dekorowanie - IV etap 

Do dekorowania faszerowanych jaj wielkanocnych można użyć wielu smacznych dodatków, sprawdzi się na przykład: łosoś wędzony, minikrewetki podsmażane na maśle, koperek, szczypiorek, ulubione kiełki, rzodkiewka, a nawet jadalne kwiaty. 

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane w skorupkach - uczta dla oka 

Każdy, kto marzy o nietypowej wielkanocnej przystawce, powinien wypróbować przepis na jajka faszerowane w skorupkach. Listę produktów oraz przygotowanie prezentujemy poniżej. 

Jajka faszerowane zapiekane w skorupkach krok po kroku 

Oto przepis i lista składników potrzebnych do przygotowania jajek faszerowanych zapiekanych w skorupkach:

Lista składników: 

  • jajka na twardo - 6 sztuk, 
  • masło - 2 łyżeczki,  
  • ostry chrzan - 2 małe łyżeczki, 
  • zioła drobno posiekane - pół szklanki, 
  • żółtka - 2 sztuki, 
  • mielony pieprz, szczypta soli 
  • posypka: łyżeczka stopionego masła i pół szklanki tartej bułki

Przepis krok po kroku na jajka faszerowane zapiekane: 

  1. Na początku jajka kroimy na połowę, przy pomocy łyżeczki wyjmujemy jajka ze skorupek. 
  2. Skorupki odkładamy, a jajka mielimy w mikserze razem z masłem i pieprzem oraz solą.  
  3. Tak powstały farsz doprawiamy chrzanem, ziołami oraz dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy.
  4. Farsz przekładamy do połówek skorupek, na wierzch kładziemy mieszankę masła i bułki. 
  5. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans. 
  6. Na wierzchu dekorujemy jajka przy pomocy łososia, kopru lub szczypiorku.

Zobacz też: Jajka w sosie chrzanowym, czyli idealne danie na Wielki Post. Jak zrobić smaczne jajka wielkanocne?

Więcej o:
Copyright © Agora SA