Przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Trik z masłem sprawi, że będą nieziemsko miękkie

Udane naleśniki to nie tylko świetny pomysł na śniadanie, ale też baza wielu przepysznych dań, jak np. krokiety. Ich usmażenie często stanowi jednak duże wyzwanie, szczególnie dla początkujących kucharzy. Wyjaśniamy, krok po kroku, jak zrobić naleśniki idealne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Naleśniki to jedno z najprostszych dań mącznych, które smażymy na patelni. Gotowe placki możemy serwować z cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, ale też na wytrawny sposób - ze szpinakowym lub mięsnym farszem. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia i smak. 

Aby naleśniki były idealnie miękkie i elastyczne, wystarczy zastosować trik z roztopionym masłem. Dzięki niemu, nie będziemy musieli nawet natłuszczać patelni. 

Przepis na naleśniki. Składniki

  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 1,5-2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia,

2. W dużej misce ubij jajka ze szczyptą soli,

3. Do jajek dodaj mąkę, wodę i mleko. Wymieszaj dokładnie, a następnie wlej rozpuszczone masło,

4. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany,

5. Rozgrzej patelnię. Wlej porcję ciasta i delikatnie wygładź łyżką. Nie przejmuj się, jeśli pierwszy naleśnik się nie uda,

6. Smaż obustronnie na złoty kolor. Serwuj z ulubionymi dodatkami.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.