Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Naleśniki to jedno z najprostszych dań mącznych, które smażymy na patelni. Gotowe placki możemy serwować z cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, ale też na wytrawny sposób - ze szpinakowym lub mięsnym farszem. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia i smak.
Aby naleśniki były idealnie miękkie i elastyczne, wystarczy zastosować trik z roztopionym masłem. Dzięki niemu, nie będziemy musieli nawet natłuszczać patelni.
1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia,
2. W dużej misce ubij jajka ze szczyptą soli,
3. Do jajek dodaj mąkę, wodę i mleko. Wymieszaj dokładnie, a następnie wlej rozpuszczone masło,
4. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany,
5. Rozgrzej patelnię. Wlej porcję ciasta i delikatnie wygładź łyżką. Nie przejmuj się, jeśli pierwszy naleśnik się nie uda,
6. Smaż obustronnie na złoty kolor. Serwuj z ulubionymi dodatkami.