Ciasto kruche. Przepis na idealną bazę do tart i innych wypieków. Wystarczą cztery składniki

Ciasto kruche to podstawa wielu słodkich wypieków. Jego zaletą jest nie tylko smak, lecz także szybki i łatwy sposób przygotowania. Do jego zrobienia potrzebne są tylko cztery składniki, które wiele osób i tak ma na co dzień w kuchni. Ponadto kruche ciasto ma szerokie zastosowanie, więc warto mieć pod ręką sprawdzony przepis, który przyda się w każdej sytuacji.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ciasto kruche składa się z czterech składników: mąki, jajek, tłuszczu oraz cukru. Jeżeli chcecie nadać ciastu większej kruchości, możecie sięgnąć po mąkę krupczatkę. W innym przypadku zwykła mąka pszenna też dobrze się sprawdzi. Można również wymieszać ze sobą dwa rodzaje mąki. Jeżeli zaś chodzi o tłuszcz, to najlepiej wybierać prawdziwe masło.

Przejdźmy teraz do cukru. Przy robieniu kruchego ciasta najlepszym wyborem będzie cukier puder, który ładnie się rozpuści. Jeżeli go nie macie, możecie użyć zwykłego cukru, ale powinien być jak najdrobniejszy. Poniżej podajemy dokładny przepis na ciasto kruche.

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Ciasto kruche. Przepis na bazę wielu wypieków

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Niektórzy dodają do ciasta proszek do pieczenia i 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Wówczas jednak ciasto uznaje się bardziej za półkruche. Śmietana ma neutralizować smak proszku do pieczenia oraz pozwala zmniejszyć ilość tłuszczu.

Ciasto kruche. Sposób przygotowania

Masło kroimy na kawałki. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy pokrojone masło. Siekamy je na kruszonkę lub rozcieramy palcami albo mieszamy w robocie kuchennym. Potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto rękami lub mieszadłem robota. Formujemy ciasto w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Wyklejamy nim formę (spód i boki), w której będziemy piec. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Przykrywamy je folią i wysypujemy na nią obciążenie (mogą to być specjalne kulki ceramiczne albo np. fasola). Pieczemy przez około 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA