Przepis na lasagne. Efekt "wow" gwarantowany. Smakuje jak od włoskiej babci

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań podawanych we Włoszech. Nic dziwnego - jest przepyszna. Do przygotowania nie potrzeba wielu składników, a wykonanie wcale nie jest trudne. Z naszą recepturą będzie smakować jak od włoskiej babci.

Więcej informacji o Polsce i świecie przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz pomysłu na oryginalne danie obiadowe? Nasz domowy przepis na lazanię będzie strzałem w dziesiątkę. Jest prosty, bardzo smaczny, a do tego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdź, jak wygląda przepis na lasagne po włosku.

Lasagne - jakie jest pochodzenie tego makaronu? 

Przypuszcza się, że klasyczny makaron lasagne znany był już antycznym Grekom. Kluski, które były określane mianem "laganon", miały postać szerokich płatów. Wypiekano go w piecach lub przypiekano na gorących kamieniach. Warto jednak podkreślić, że sama nazwa lasagne wywodzi się z języka greckiego i oznacza naczynie, którym danie było przez pewien czas przygotowywane.

Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem

Lasagne - jak smakuje najlepiej?  

Lasagne to nic innego jak prostokątne płaty makaronu, który się wcześniej gotuje lub układa na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Jest wiele wariantów tego przepisu. Najbardziej znanym jest lasagne bolognese. Wybierając składniki, kierujmy się dobrą jakością. Świeże mięso i aromatyczne pomidory uwydatnią smak potrawy.

Więcej włoskich przepisów znajdziesz w naszym artykule: Carbonara - przepis a włoską ucztę.

Pizza neapolitańskaPrzepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi na najlepszą na świecie

Lasagne bolognese - przepis na sprawdzone danie jak z włoskiej restauracji

Jak przygotować domową lasagne według przepisu? Oto lista niezbędnych składników. 

  • 15 płatów lasagne 
  • 150 g tartego parmezanu

Sos boloński:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka białego lub czerwonego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 400 g passaty pomidorowej
  • sól i pieprz gruboziarnisty
  • bazylia
  • zioła prowansalskie 

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania. Przepis na lasagne po bolońsku

Przygotowanie lasagne bolońskiej rozpoczynamy od sosu. Na oliwie, w dużym garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Zrumienić i wymieszać.

Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.

Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.

Jak przygotować sos beszamelowy? To także element niezbędny w przepisie na lasagne!

  • W średnim garnku dobrze rozgrzać masło. Dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki.
  • Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Przygotowanie lasagne według przepisu:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą na siebie nachodzić).
  • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
  • Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: