Słodki, budyniowy omlet - przepis na lekką przekąskę. Jak go przyrządzić? Potrzebujesz zaledwie kilku składników

Przepis na słodkiego omleta jest idealny zarówno dla dzieci, jak i dla lubiących słodycze, dorosłych łakomczuchów. Zachęcamy do wypróbowania!

Więcej ciekawych przepisów na słodkie smakołyki znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Tym razem mamy dla was propozycję na słodką przekąskę - budyniowy omlet. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Poniżej podajemy dokładny przepis na ten pyszny i lekki smakołyk dla całej rodziny.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Budyniowy omlet - przepis wymaga raptem kilku składników

Jeszcze jedno - pamiętajcie, by ilość poniższych składników dostosować do swoich potrzeb według zasady:

1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżeczka cukru. 

  • jajka,
  • mąka,
  • cukier,
  • budyń w proszku,
  • proszek do pieczenia (ewentualnie, ok.30 g na 1 kg mąki),
  • mleko (opcjonalnie, ok. 60 - 100 ml na 3 łyżki mąki)

Przygotowanie budyniowego omletu

  1. Oddziel żółtka od białek;
  2. Białka ubij na sztywną pianę;
  3. Budyń rozpuść w mleku (jeśli nie dodajesz mleka to pomiń ten krok);
  4. Do białek dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia (jeśli chcesz)
    oraz budyń (w proszku bądź wymieszany z mlekiem);
  5. Dodaj żółtka (w wersji z mlekiem);
  6. Wymieszaj delikatnie całość;
  7. Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowane ciasto;
  8. Gdy ciasto się lekko przyrumieni przełóż je na drugą stronę.

Masz już gotowy omlet. Przepis jest prosty, prawda?. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkami w postaci świeżych owoców, polewy lub bitej śmietany. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.