• Link został skopiowany

Słodki, budyniowy omlet - przepis na lekką przekąskę. Jak go przyrządzić? Potrzebujesz zaledwie kilku składników

Przepis na słodkiego omleta jest idealny zarówno dla dzieci, jak i dla lubiących słodycze, dorosłych łakomczuchów. Zachęcamy do wypróbowania!
Omlet (zdjęcie ilustracyjne)
Pixabay

Więcej ciekawych przepisów na słodkie smakołyki znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Tym razem mamy dla was propozycję na słodką przekąskę - budyniowy omlet. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Poniżej podajemy dokładny przepis na ten pyszny i lekki smakołyk dla całej rodziny.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Budyniowy omlet - przepis wymaga raptem kilku składników

Jeszcze jedno - pamiętajcie, by ilość poniższych składników dostosować do swoich potrzeb według zasady:

1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżeczka cukru. 

  • jajka,
  • mąka,
  • cukier,
  • budyń w proszku,
  • proszek do pieczenia (ewentualnie, ok.30 g na 1 kg mąki),
  • mleko (opcjonalnie, ok. 60 - 100 ml na 3 łyżki mąki)

Przygotowanie budyniowego omletu

  1. Oddziel żółtka od białek;
  2. Białka ubij na sztywną pianę;
  3. Budyń rozpuść w mleku (jeśli nie dodajesz mleka to pomiń ten krok);
  4. Do białek dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia (jeśli chcesz)
    oraz budyń (w proszku bądź wymieszany z mlekiem);
  5. Dodaj żółtka (w wersji z mlekiem);
  6. Wymieszaj delikatnie całość;
  7. Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowane ciasto;
  8. Gdy ciasto się lekko przyrumieni przełóż je na drugą stronę.

Masz już gotowy omlet. Przepis jest prosty, prawda?. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkami w postaci świeżych owoców, polewy lub bitej śmietany. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: