Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Babka ziemniaczana to jedno z charakterystycznych dań dla Podlasia. Jest smaczna, sycącą i tania w przygotowaniu. Prostota tego dania jest tylko jedną z zalet babki ziemniaczanej, bo smak jest naprawdę wyśmienity. Dodatek boczku i podsmażonej cebulki sprawi, że twoja babka ziemniaczana nie będzie miała sobie równych.
Najlepsze ciasta z lodówki. Trzy najlepsze przepisy bez pieczenia
Babka ziemniaczana - przepis:
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 300-400 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
Babka ziemniaczana - sposób wykonania:
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na zimnej patelni wytop boczek a na tłuszczu zeszklij cebulę.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Za pomocą gazy odciśnij nadmiar wody.
- Starte ziemniaki przełóż do miski i wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją masłem lub smalcem. Przełóż masę ziemniaczaną do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.
- Gotową babkę ziemniaczaną podawaj z sosem mięsnym lub pieczarkowym. Świetnie smakuje także solo z ogórkiem kiszonym.
Przepis na chleb na zakwasie - prosty sposób na pieczywo. Jak go upiec?
Nie masz pomysłu na prosty, tani obiad? Babka ziemniaczana poleca się z całych sił. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina