Babka ziemniaczana - przepis na tani obiad dla całej rodziny. Jeden składnik jest kluczowy

Babka ziemniaczana to świetny pomysł na tani i nieskomplikowany obiad, którym najedzą się wszyscy domownicy. Przepis jest banalny, ale ważne są dodatki. Bez boczku babka ziemniaczana nie będzie aż tak smaczna.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babka ziemniaczana to jedno z charakterystycznych dań dla Podlasia. Jest smaczna, sycącą i tania w przygotowaniu. Prostota tego dania jest tylko jedną z zalet babki ziemniaczanej, bo smak jest naprawdę wyśmienity. Dodatek boczku i podsmażonej cebulki sprawi, że twoja babka ziemniaczana nie będzie miała sobie równych.

Babka ziemniaczana - przepis:

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 300-400 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na zimnej patelni wytop boczek a na tłuszczu zeszklij cebulę.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Za pomocą gazy odciśnij nadmiar wody.
  3. Starte ziemniaki przełóż do miski i wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz dopraw do smaku przyprawami.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją masłem lub smalcem. Przełóż masę ziemniaczaną do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.
  5. Gotową babkę ziemniaczaną podawaj z sosem mięsnym lub pieczarkowym. Świetnie smakuje także solo z ogórkiem kiszonym.

Nie masz pomysłu na prosty, tani obiad? Babka ziemniaczana poleca się z całych sił. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.