Zupa pieczarkowa - przepis, który wszyscy kochamy. Trik z masłem ulepszy jej smak

Zupa pieczarkowa jest jedną z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Jest bardzo smaczna, świetnie smakuje z makaronem lub ziemniakami. Przepis na zupę pieczarkową jest banalny, ale wcześniejsze podsmażenie pieczarek na maśle sprawi, że twoja zupa pieczarkowa nabierze wyjątkowego charakteru.

Więcej przepisów na ulubione zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupę pieczarkową kochamy wszyscy - i dzieci i dorośli. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki na maśle. Ten trik sprawi, że twoja zupa będzie przepyszna i każdy poprosi o dokładkę.

Zupa pieczarkowa - przepis: 

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 większa cebula
  • 1 marchewka
  • masło
  • śmietana 18 proc
  • koperek do dekoracji

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. Pieczarki opłucz i pokrój w kostkę lub w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i na średniej mocy palnika podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia pieczarek, dopraw je solą i pieprzem.
  2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego podsmażone pieczarki. 
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i na maśle ją zeszklij. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż ją razem z cebulą. Następnie zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
  4. Zupę pieczarkową gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Na koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem i dodaj zahartowaną śmietankę. Podawaj z makaronem.

Zupa pieczarkowa to hit obiadowy. Przygotuj ją już dziś dla swojej rodziny, twoi bliscy będą zachwyceni jej wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA