Więcej przepisów na ulubione zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupę pieczarkową kochamy wszyscy - i dzieci i dorośli. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki na maśle. Ten trik sprawi, że twoja zupa będzie przepyszna i każdy poprosi o dokładkę.
Zupa pieczarkowa - przepis:
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 1 większa cebula
- 1 marchewka
- masło
- śmietana 18 proc
- koperek do dekoracji
Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:
- Pieczarki opłucz i pokrój w kostkę lub w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i na średniej mocy palnika podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia pieczarek, dopraw je solą i pieprzem.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego podsmażone pieczarki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i na maśle ją zeszklij. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż ją razem z cebulą. Następnie zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
- Zupę pieczarkową gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Na koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem i dodaj zahartowaną śmietankę. Podawaj z makaronem.
Zupa pieczarkowa to hit obiadowy. Przygotuj ją już dziś dla swojej rodziny, twoi bliscy będą zachwyceni jej wyjątkowym smakiem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.