Więcej ciekawych przepisów na desery znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Tortilla kojarzy nam się z szybkim i sycącym posiłkiem z nadzieniem mięsno - warzywnym na wiele sposobów. Ale tortillę można też przygotować w wersji na słodko, podobnie jak naleśniki. Mamy dla was dwa przepisy na taki smakołyk. To idealne pomysły na drugie śniadanie bądź deser.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli
Na początek trzeba zrobić samą bazę tortilli, czyli ów placek. Nie jest to trudne ani zbyt czasochłonne zadanie. Poniżej instrukcja wykonania podstawy tortilli.
Baza tortilli - przepis na szybki placek
Składniki:
- mąka pszenna - 250 g,
- woda ok. pół szklanki,
- olej (można zamienić na roztopione masło, oliwę lub smalec) - ok. ćwierć szklanki,
- sól - pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, wodę i sól;
- Wyrabiaj ciasto i jednocześnie dodawaj tłuszcz;
- Po wyrobieniu ciasta zostaw je na 15 - 30 minut;
- Gotowe ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie (niemal przezroczyste) placki.
Nasza baza jest gotowa. Ale trzeba ją jeszcze usmażyć. Ciasto kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Po ok. 30 sekundach smażenia, placek powinien zacząć się rumienić i wypełniać pęcherzykami powietrza. Wtedy należy obrócić go i zarumienić na drugiej stronie.
Czas przyrządzić farsz. Oto dwie wersje słodkiego nadzienia do naszej słodkiej tortilli.
Twarogowo-jagodowa tortilla - przepis na sprawdzony deser
Składniki na przepis na słodką tortillę:
- twaróg - 400 g,
- jajko - 1 sztuka,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- kasza manna - 2 łyżki,
- cukier waniliowy - 2 łyżki,
- cukier (zwykły, opcjonalnie),
- jagody - ok. szklanki,
- budyń waniliowy (lub mąka ziemniaczana) - łyżka,
- cukier puder - 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Wymieszaj twaróg z sokiem cytrynowym i jajkiem. Możesz posłodzić;
- Dodaj kaszę manną;
- Jagody wymieszaj z budyniem (lub mąką ziemniaczaną) oraz cukrem pudrem;
- Nałóż na gotową tortillę masę twarogową i jagody, po czym złóż placek w kopertę;
- Połóż tortillę na zimnej patelni (zagięciami do dołu!) i podgrzewaj wolno przez 3 minuty na każdej ze stron.
Jabłkowo - bananowa tortilla - przepis
Składniki:
- jabłka - 4 sztuki,
- banany - 2 sztuki,
- cynamon - półtorej łyżeczki,
- cukier - 6 łyżeczek,
- woda - 6 - 8 łyżek,
- śmietana (opcjonalnie),
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Pokrojone w kostkę jabłka umieść w garnku i dodaj wodę, skrop sokiem z cytryny i cukier;
- Gotuj pod przykryciem aż jabłka będą się rozpadały;
- Dodaj banana w plasterkach i cynamon;
- Gotuj jeszcze ze dwie minuty i nałóż farsz na tortillę;
- Podsmaż całość na patelni.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.