Makaron z kurczakiem i pieczarkami - szybki przepi z kremowym sosem z zaledwie trzech składników

Makaron z kurczakiem i pieczarkami przygotujesz w zaledwie 20 minut. Jest to świetny pomysł na szybki obiad w tygodniu, kiedy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Danie możemy dowolnie modyfikować, używają zalegających w lodówce składników - co sprzyja idei zero waste.

Więcej informacji o Polsce i świecie przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Obiad na szybko może być niesamowicie smaczny i aromatyczny. Makaron na obiad to sposób na posiłek, który zrobisz w mgnieniu oka. Oto nasz ulubiony przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami. Skorzystaj z produktów, które masz zawsze pod ręką, dodatkowo użyj tych, które zalegają w lodówce.

Jaki rodzaj makaronu jest najlepszy jako dodatek do kremowych sosów?

Dobrej jakości makaron potrafi zmienić sama całego dania. Warto więc wybrać te o dobrym składzie i od sprawdzonych producentów. Kształt makaronu ma znaczenie. Krótkie i cienkie makarony, nadają się do zup oraz lekkich sosów. Dłuższe i płaskie – np. tagliatelle – stworzone zostały do bardziej kremowych sosów z niewielką ilością dodatków. Duże makarony, w których można umieścić dowolne nadzienie, nadają się do zapiekania. Prym w tej dziedzinie wiodą cannelloni – szerokie rurki, conchiglioni – duże muszle oraz charakterystyczne płaty lasagne. Więcej przydatnych informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule: Włoskie makarony - najpopularniejsze rodzaje, które zostaną w twojej kuchni.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

  • 125 g makaronu tagiatelle
  • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/3 cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietanki 30 proc. lub 18 proc. (z kartonika, do zup i sosów)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • opcjonalnie szczypta chili
  • oliwa, masło
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i włożyć kurczaka, obsmażyć, następnie zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać łyżkę oliwy i smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
  • Dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż odparują, a następnie zaczną się rumienić. Wówczas dodać do nich masło (1 - 2 łyżki) oraz starty na tarce czosnek, suszone oregano oraz opcjonalnie szczyptę chili, chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać odłożonego kurczaka i razem podgrzać.
  • Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Gdy całość się podgrzeje, wlać śmietankę, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Posypać obficie natką pietruszki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.