Kotlety jajeczne z pieczarkami. Pomysł na tani obiad, który jest kulinarnym hitem

Co zrobić na bezmięsny obiad? Kotlety jajeczne to zawsze dobry pomysł, a z pieczarkami smakują jeszcze lepiej. Zapraszamy po prosty przepis.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Macie ochotę na danie bez mięsa, ale takie w tradycyjnym stylu? Kotlety jajeczne z pieczarkami będą jak znalazł. Są sycące, pyszne i posmakują nawet największym wielbicielom mięsnych potraw. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z jajek z pieczarkami.

Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 nieduża cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?

Ugotowane jajka siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulkę i pieczarki, smażymy przez kilka minut i studzimy. Następnie dodajemy je do posiekanych jajek.

Do wymieszanych jajek, pieczarek i cebulki wbijamy dwa jajka, wsypujemy też bułkę tartą. Ser ścieramy na tarce i również dodajemy do masy. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na rumiano z każdej strony.

Kotlety jajeczne z pieczarkami można podawać z ryżem, kaszą i surówką lub z gotowanymi warzywami. Doskonale smakują także serwowane z sosem chrzanowym lub czosnkowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: