Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Każdemu, kto kocha domowe przetwory i lubi mieć wszystkie rzeczy pod ręką, przyda się domowa spiżarnia. Na sam początek warto zastanowić się, jak wyposażyć spiżarnię i jakie produkty do spiżarni schować. Podpowiadamy!
To, jak wyposażyć spiżarnię, zależy od miejsca, w którym się ona znajdzie. Jeśli myślimy o osobnym pomieszczeniu, musimy pamiętać, że powinno być ono ciemne, dobrze wentylowane i raczej chłodne. Może to być piwnica, niewielkie pomieszczenie obok sieni czy na parterze.
Jeżeli nie mamy takiej możliwości, najpraktyczniejszym wyjściem będzie duża szafka w korytarzu lub w kuchni. Najlepiej, jeśli znajdzie się ona w mniej słonecznej części mieszkania - na północy lub od wschodu.
Jak urządzić spiżarnię? Zarówno w małej, jak i w dużej spiżarni powinny znaleźć się przede wszystkim... półki. Powinny być zamontowane w szafie lub na regałach. Niższe półki mogą być trochę wyższe - na tyle, by ustawić najwyższe słoiki czy kamionki, a także np. worek z ziemniakami czy skrzynię z owocami z ogrodu. Wyższe półki mogą być "gęściejsze" i niższe - na mniejsze słoiki z miodem czy przetworami. Jeśli robicie domowe wina czy nalewki, zainwestujcie w specjalne stojaki na butelki. Łatwiej wtedy uniknąć stłuczeń i strat w zapasach.
Jeśli chodzi o żywność do spiżarni, to trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę preferencje rodziny i najczęściej używane produkty. Co do spiżarni kupić lub przygotować w sezonie na przetwory? Mogą to być np.:
A także warzywa konserwowe (np. groszek, kukurydzę, cieciorkę w zalewie) czy konserwy mięsne kupione w sklepie.
Żywność do spiżarni to nie tylko przetwory, ale także sezonowe warzywa i owoce. W odpowiednim czasie w roku można tam umieścić:
Produkty do spiżarni powinny być szczelnie zamknięte (najlepiej w słoiki lub w butelki), a warzywa i owoce umieszczone w skrzyniach. Jeśli chodzi o artykuły takie jak mąka, cukier czy kasza, to lepiej nie przechowywać ich w wilgotnym pomieszczeniu (czyli jeśli nasza spiżarnia znajduje się w piwnicy). Jeżeli w naszym pomieszczeniu jest sucho, produktom w papierowych opakowaniach nic się nie stanie. Do szafy warto więc wstawić:
W spiżarni mogą niestety pojawić się różne szkodniki. Najczęstsze to po prostu mole spożywcze w szafce, ale w piwnicy lub w sieni mogą pojawić się też myszy.
By uniknąć moli najlepiej przesypać suche produkty do szczelnie zamykanych słoików (umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych lub zakupionych specjalnie na tę okazję). Mole nie lubią zapachu liści laurowych, lawendy czy goździków - można umieścić w spiżarni saszetki, które będą wydzielać taki aromat.
Jeśli chodzi o myszy, to najpopularniejsze są wciąż łapki i trutki. "Mechaniczne" łapki nie zaszkodzą żywności, ale jeśli chcemy rozłożyć trutki, lepiej opróżnić spiżarnię. Warto również sprawdzić, jaką drogą gryzonie dostają się do spiżarni i zamknąć im dojście.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.