Chleb gryczany - przepis na bezglutenowe cudo. Domowy wypiek w sam raz na weekend

Weekend to idealny czas na pieczenie domowego chleba. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na chleb gryczany, który nie zawiera glutenu, a mimo to smakuje wybornie. Jak go zrobić? Zobacz poniżej, jak prosty jest przepis. Kilka prostych kroków i cały twój dom wypełni się wspaniałym zapachem domowego chleba.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb gryczany to pieczywo idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla każdego miłośnika domowego pieczywa. Jak samodzielnie upiec pyszny chleb? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku. Mamy weekend, zatem idealny czas na domowe wypieki. Zaczynajmy!

Chleb gryczany - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni lub słonecznika
  • olej

Chleb gryczany - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie domowego chleba zacznij od wykonania rozczynu. Do miseczki lub kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 120 ml letniej (ale nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę gryczaną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj mielone siemię lniane oraz sól i wlej wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto, które konsystencją powinno przypominać budyń i dodaj pestki.
  3. Przygotuj foremkę do pieczenia chleba i wysmaruj ją olejem i obsyp mąką, by chleb nie przywarł do ścianek formy. Wlej ciasto na chleb i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by chleb wyrósł.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chleb gryczany piecz około 40 minut. Gotowy chleb wyjmij z formy i pozostaw do przestygnięcia. 

Tylko cztery proste kroki i pyszny domowy chleb gotowy. Zrób już dziś chleb gryczany z tego przepisu i ciesz się jego smakiem i niech twój dom wypełni ten nieziemski zapach pieczonego chleba. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.