• Link został skopiowany

Babka marmurkowa - słodka tradycja. Sprawdź prosty przepis, który zawsze wychodzi

Babka marmurkowa to niezwykle dekoracyjny pyszny deser. Stół wielkanocny bez babki jest niekompletny. Sprawdzony przepis na dwukolorową babkę prezentujemy poniżej.
Pyszna babka marmurkowa
Michaela Brandl /Shuttesrock

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy kolorowo udekorowanym stole pełnym tradycyjnych potraw i wypieków. Babkę marmurkową warto ustawić w samym centrum uwagi, tak, aby każdy miał do niej swobodny dostęp. To wyjątkowe ciasto łączy w sobie delikatny smak oraz prawdziwą ucztę dla oczu. Polewa czekoladowa idealnie połączy kolorowe wnętrze. Do dekoracji można użyć też  jadalnych kwiatów lub wiórków kokosowych. Każdy, kto przygotowuje się do własnoręcznie wykonanej babki, powinien sprawdzić poniższy przepis. 

Babka marmurkowa: przepis - czas przygotowania 

Wielkanocne wypieki wymagają chwili wolnego czasu, przepis na babkę marmurkową zajmuje niecałą godzinę. Ciasto warto przygotować dzień przed Wielkanocą, a nawet wcześniej. Babkę marmurkową bez straty dla smaku można przechowywać trzy dni. Przepis na babkę marmurkową krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na babkę marmurkową - co kupić? 

Zakupy świąteczne to długa lista produktów, przepis na babkę marmurkową warto mieć w telefonie, w gorączce wielkanocnych przygotowań łatwo o pomyłkę. Pełną listę składników znajdziesz poniżej. 

  • mąka - 250 g, 
  • masło - 250 g, 
  • cukier puder - 250 g, 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, 
  • kakao - 3 łyżki stołowe, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • olejek pomarańczowy - kilka kropel 

Babka marmurkowa - jak zrobić? 

  • Na początku należy utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami w mikserze. 
  • Masę należy ucierać, aż do momentu, gdy stanie się puszysta i nabierze białego koloru. 
  • Teraz dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. 
  • W kolejnym kroku ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników. 
  • Całość mieszamy na gładką masę i dodajemy olejek z pomarańczy. 
  • Połowę masy należy przelać do formy wysmarowanej masłem. 
  • Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy przy pomocy łyżki na białej masie. 
  • Teraz należy delikatnie przemieszać obydwie masy łyżką. 
  • Ciasto pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 160 stopni. 
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto przeprowadzić test suchego patyczka. W przypadku, gdy do wykałaczki przykleją się małe kawałki ciasta, do czasu pieczenia dodajemy około 10 minut. 

Do dekorowania używamy polewy czekoladowej i kokosowej posypki. Babka marmurkowa sprawdzi się też w formie rekwizytu podczas świątecznej sesji zdjęciowej, tym bardziej warto się postarać. 

Zobacz też: Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Jest lekkie jak chmurka. Jego sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o: