Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy kolorowo udekorowanym stole pełnym tradycyjnych potraw i wypieków. Babkę marmurkową warto ustawić w samym centrum uwagi, tak, aby każdy miał do niej swobodny dostęp. To wyjątkowe ciasto łączy w sobie delikatny smak oraz prawdziwą ucztę dla oczu. Polewa czekoladowa idealnie połączy kolorowe wnętrze. Do dekoracji można użyć też jadalnych kwiatów lub wiórków kokosowych. Każdy, kto przygotowuje się do własnoręcznie wykonanej babki, powinien sprawdzić poniższy przepis.
Wielkanocne wypieki wymagają chwili wolnego czasu, przepis na babkę marmurkową zajmuje niecałą godzinę. Ciasto warto przygotować dzień przed Wielkanocą, a nawet wcześniej. Babkę marmurkową bez straty dla smaku można przechowywać trzy dni. Przepis na babkę marmurkową krok po kroku prezentujemy poniżej.
Zakupy świąteczne to długa lista produktów, przepis na babkę marmurkową warto mieć w telefonie, w gorączce wielkanocnych przygotowań łatwo o pomyłkę. Pełną listę składników znajdziesz poniżej.
Babka marmurkowa - jak zrobić?
Do dekorowania używamy polewy czekoladowej i kokosowej posypki. Babka marmurkowa sprawdzi się też w formie rekwizytu podczas świątecznej sesji zdjęciowej, tym bardziej warto się postarać.
Zobacz też: Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Jest lekkie jak chmurka. Jego sekret tkwi w jednym składniku