Sos tatarski do jajek - czego można się spodziewać w kwestii smaku?
Smak sosu tatarskiego zależy od szerokości geograficznej i modyfikacji przepisu poczynionych przez kucharza, bazą jest majonez, ale dodatki to już całkiem indywidualna sprawa. Na przykład sos tatarski w wersji wiedeńskiej zazwyczaj zawiera w sobie korniszony, natkę pietruszki oraz kapary. We Francji do sosu tatarskiego często dodaje się posiekane białko i żółtko oraz szczypiorek. Czasami można też spotkać wersję z grzybami w marynacie. W Polsce występuje najczęściej w wersji z kiszonym ogórkiem i stanowi fantastyczny dodatek do jajek nie tylko na Wielkanoc. Przygotowaliśmy dla was dwie propozycje:
- jajka w sosie tatarskim z groszkiem,
- jajka w sosie tatarskim z pieczarkami,
Jak przygotować jajka w sosie tatarskim w tych dwóch odsłonach? O szczegółach piszemy poniżej.
Jajka w sosie tatarskim z groszkiem - lista składników i przepis
Lista produktów nie jest długa, przed wyprawą na zakupy warto sprawdzić, co już mamy w domu i co trzeba będzie dokupić. Oto lista składników:
- jajka - 6 sztuk,
- pieczarki konserwowe - 1 mały słoiczek
- szczypiorek posiekany - 2 łyżki stołowe,
- koncentrat barszczu czerwonego - pół szklanki,
- groszek zielony - 1 puszka,
- ogórki konserwowe - 5 sztuk,
- majonez - ¾ szklanki,
- sól i pieprz,
- śmietana kwaśna 12% - ¾ szklanki,
Jak przygotować jajka w sosie tatarskim z groszkiem?
- Na początku gotujemy jajka na twardo (około 10 minut), studzimy pod strumieniem zimnej wody i obieramy ze skórki.
- Koncentrat z barszczu mieszamy z ¾ litra wrzątku i na kilka chwil wrzucamy do takiej mieszanki jajka. Po wyjęciu opłukujemy w zimnej wodzie.
- Następnie ogórki z pieczarkami siekamy w drobną kostkę i po chwili dodajemy zielony groszek, który najpierw należy odcedzić.
- Na koniec majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy przy pomocy soli i pieprzu.
- Teraz wszystkie składniki sosu mieszamy razem i wykładamy na półmisek.
- Sos posypujemy szczypiorkiem, jajka przecinamy na pół i układamy na sosie tatarskim.
Jajka w sosie tatarskim z pieczarkami - lista składników i przepis
Produkty na jajka w sosie tatarskim z pieczarkami to typowo polskie smaki, pełną listę składników znajdziesz w dalszej części artykułu.
- jajka - 6 sztuk
- marynowane pieczarki - 10 sztuk,
- majonez - 6 łyżek stołowych,
- chrzan - 1 łyżka stołowa,
- musztarda - 1 mała łyżeczka,
- ogórki kiszone - 3 sztuki,
- jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe,
- rzeżucha - 1 garść,
- sól i pieprz
Jajka z sosem tatarskim i pieczarkami - przygotowanie
- jajka gotujemy na twardo
- pieczarki z ogórkami siekamy na drobną kostkę,
- kilka sztuk pieczarek należy odłożyć, przydadzą się później do dekoracji,
- sos przygotowujemy z majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy oraz soli i pieprzu,
- dodajemy do sosu pieczarki i ogórki. Całość mieszamy,
- na duży talerz lub półmisek wylewamy sos i jajka układamy na wierzchu,
- na koniec całość dekorujemy rzeżuchą i pieczarkami.
Zobacz też: Farsz do jajek, czyli z czym jajka nie tylko na Wielkanoc