Jajka w sosie tatarskim z pieczarkami lub zielonym groszkiem. Mamy sprawdzone przepisy

Jajka w sosie tatarskim to przepis nie tylko od święta. Szukasz pomysłu na danie na bazie jajek? Sprawdź różne oblicza sosu tatarskiego i dwa wyjątkowe przepisy.

Sos tatarski do jajek - czego można się spodziewać w kwestii smaku? 

Smak sosu tatarskiego zależy od szerokości geograficznej i modyfikacji przepisu poczynionych przez kucharza, bazą jest majonez, ale dodatki to już całkiem indywidualna sprawa. Na przykład sos tatarski w wersji wiedeńskiej zazwyczaj zawiera w sobie korniszony, natkę pietruszki oraz kapary. We Francji do sosu tatarskiego często dodaje się posiekane białko i żółtko oraz szczypiorek. Czasami można też spotkać wersję z grzybami w marynacie. W Polsce występuje najczęściej w wersji z kiszonym ogórkiem i stanowi fantastyczny dodatek do jajek nie tylko na Wielkanoc. Przygotowaliśmy dla was dwie propozycje:

  • jajka w sosie tatarskim z groszkiem, 
  • jajka w sosie tatarskim z pieczarkami, 

Jak przygotować jajka w sosie tatarskim w tych dwóch odsłonach? O szczegółach piszemy poniżej. 

Jajka faszerowaneJajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Jajka w sosie tatarskim z groszkiem - lista składników i przepis 

Lista produktów nie jest długa, przed wyprawą na zakupy warto sprawdzić, co już mamy w domu i co trzeba będzie dokupić. Oto lista składników: 

  • jajka - 6 sztuk, 
  • pieczarki konserwowe -  1 mały słoiczek
  • szczypiorek posiekany - 2 łyżki stołowe, 
  • koncentrat barszczu czerwonego - pół szklanki,
  • groszek zielony - 1 puszka, 
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk, 
  • majonez - ¾ szklanki, 
  • sól i pieprz, 
  • śmietana kwaśna 12% - ¾ szklanki, 

Jak przygotować jajka w sosie tatarskim z groszkiem? 

  • Na początku gotujemy jajka na twardo (około 10 minut), studzimy pod strumieniem zimnej wody i obieramy ze skórki. 
  • Koncentrat z barszczu mieszamy z ¾ litra wrzątku i na kilka chwil wrzucamy do takiej mieszanki jajka. Po wyjęciu opłukujemy w zimnej wodzie. 
  • Następnie ogórki z pieczarkami siekamy w drobną kostkę i po chwili dodajemy zielony groszek, który najpierw należy odcedzić. 
  • Na koniec majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy przy pomocy soli i pieprzu. 
  • Teraz wszystkie składniki sosu mieszamy razem i wykładamy na półmisek. 
  • Sos posypujemy szczypiorkiem, jajka przecinamy na pół i układamy na sosie tatarskim. 

Faszerowane jajka należy podać z migdałamiJajka faszerowane pieczarkami - świetny i szybki pomysł na wielkanocną przekąskę

Jajka w sosie tatarskim z pieczarkami - lista składników i przepis

Produkty na jajka w sosie tatarskim z pieczarkami to typowo polskie smaki, pełną listę składników znajdziesz w dalszej części artykułu. 

  • jajka - 6 sztuk 
  • marynowane pieczarki - 10 sztuk, 
  • majonez - 6 łyżek stołowych, 
  • chrzan - 1 łyżka stołowa, 
  • musztarda - 1 mała łyżeczka, 
  • ogórki kiszone - 3 sztuki, 
  • jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe, 
  • rzeżucha - 1 garść, 
  • sól i pieprz 

Jajka z sosem tatarskim i pieczarkami - przygotowanie 

  • jajka gotujemy na twardo
  • pieczarki z ogórkami siekamy na drobną kostkę, 
  • kilka sztuk pieczarek należy odłożyć, przydadzą się później do dekoracji, 
  • sos przygotowujemy z majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy oraz soli i pieprzu,
  • dodajemy do sosu pieczarki i ogórki. Całość mieszamy, 
  • na duży talerz lub półmisek wylewamy sos i jajka układamy na wierzchu, 
  • na koniec całość dekorujemy rzeżuchą i pieczarkami. 

Zobacz też: Farsz do jajek, czyli z czym jajka nie tylko na Wielkanoc

Więcej o: