Brownie z fasoli - nietypowe ciasto na wielkanocnym stole

Brownie z fasoli to alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Szukasz pomysłu na nietypową Wielkanoc? Sprawdź przepis na pyszne ciasto, które zachwyci zgromadzonych gości.

Co to jest brownie z fasoli i jak smakuje? 

Tradycyjne brownie to ciemne ciasto na bazie czekolady, mąki, jajek oraz masła. Nazwa wywodzi się od bardzo ciemnego koloru, głęboki brąz to wynik zastosowania gorzkiej czekolady. Czym wyróżnia się opcja wege i co to jest brownie z fasoli? To także brązowe ciasto tylko bez dodatku czekolady i mąki. To propozycja idealna nie tylko dla wegetarian, ale też osób, które liczą kalorie i unikają glutenu jak ognia. Jak smakuje taka nietypowa przekąska? W pierwszym odczuciu fasola nie jest czymś, co kojarzy się ze słodyczami, jednak jest ona niewyczuwalna w cieście. Tym bardziej warto spróbować. 

Co do brownie z fasoli - lista składników 

Każdym, kto zastanawia, co do brownie z fasoli oprócz fasoli powinien dodać, musi sprawdzić poniższą listę zakupów. Dobra wiadomość jest taka, że to nietypowe ciasta ma naprawdę prosty skład. O szczegółach piszemy poniżej:

  • puszka czerwonej fasoli - 1 sztuka, 
  • jajka - 5 dużych sztuk, 
  • ciemne kakao - 4 łyżki stołowe, 
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki, 
  • masło - 1 kostka, 
  • tak zwane słodziwo na przykład ksylitol, ale można też wykorzystać rozdrobnionego banana.
Zobacz wideo Ciasteczka brownie - zobacz przepis!

Jak zrobić brownie z fasoli i ile czasu zarezerwować? 

To stosunkowo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie wymaga użycia drogiego sprzętu, wystarczy mikser lub prosty blender. Ile czasu spędzimy w kuchni? Czas pieczenia to około 50 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej niż pół godziny. Jak zrobić ciasto brownie z fasoli? Prosty przepis prezentujemy poniżej. 

Ciasto brownie z fasoli krok po kroku - instrukcja 

Prosta i czytelna instrukcja to tajemnica sukcesu każdego ciasta. Jak zrobić ciasto brownie krok po kroku? Przedstawiamy sprawdzony przepis

  • Na dobry początek wyjmij fasolę z puszki i przełóż na sitko po to, aby ją dokładnie opłukać pod zimną wodą. Fasolę po odsączeniu należy przełożyć do misy. 
  • W kolejnym kroku do fasoli dodajemy kakao, słodziwo lub banana oraz proszek do pieczenia.  
  • Następnie rozpuść masło w garnku i odstawić do wystudzenia. Zimne już masło dodaj do innych składników. 
  • Teraz ubij jajka na gładką masę i powoli dodawaj fasolę z kakaem.  
  • Po połączeniu całości masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciasto pieczemy przez niecałą godzinę (około 50 minut) w temperaturze 180 stopni. 
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto zastosować test suchego patyczka i w razie potrzeby dodać kilka minut. 
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy je wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. 
  • Gotowe ciasto dekorujemy ulubioną polewą i naturalną posypką na przykład z orzechów lub wiórków kokosowych. 

Zobacz też: Mazurek czekoladowy - sprawdzony przepis na święta i nie tylko

Więcej o: