Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajka? Wiele autorytetów kulinarnych, na przykład Magda Gessler, twierdzi, że jest to całkowicie zbędny składnik (podobnie jak olej, którego niektórzy używają). Ciasto na pierogi bez jajek jest zdecydowanie bardziej miękkie, ale jednocześnie dobrze kryje farsz. Podpowiadamy, jak je zrobić - kluczek do sukcesu są proporcje.
Składniki:
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, tak aby powstał kopczyk. Dodajemy sól i powoli dolewamy wodę: na początek wystarczy wlać 1/3 przygotowanej ilości i dopiero mieszając ciasto palcami, wlewać kolejne porcje. Wyrabiamy gładkie ciasto, łatwo dające się formować. Następnie odkładamy je na godzinę, by odpoczęło, a po tym czasie dzielimy na cztery porcje. Rozwałkowujemy je cienko, a potem wykrawamy kółeczka. Nakładamy do nich farsz, zaklejamy i gotujemy we wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ciasto na pierogi bez jajek można wykorzystać zarówno do pierogów na słodko, jak i na słono.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.