Ciasto na pierogi bez jajka. Dzięki temu wyjdzie mięciutkie. Jak je zrobić?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Na liście składników powinny się znaleźć tylko trzy składniki. Zdradzamy od razu: nie ma wśród nich jajek! Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi bez jajka.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajka? Wiele autorytetów kulinarnych, na przykład Magda Gessler, twierdzi, że jest to całkowicie zbędny składnik (podobnie jak olej, którego niektórzy używają). Ciasto na pierogi bez jajek jest zdecydowanie bardziej miękkie, ale jednocześnie dobrze kryje farsz. Podpowiadamy, jak je zrobić - kluczek do sukcesu są proporcje.

Ciasto na pierogi bez jajek - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 250 ml wody przegotowanej,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajek?

Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, tak aby powstał kopczyk. Dodajemy sól i powoli dolewamy wodę: na początek wystarczy wlać 1/3 przygotowanej ilości i dopiero mieszając ciasto palcami, wlewać kolejne porcje. Wyrabiamy gładkie ciasto, łatwo dające się formować. Następnie odkładamy je na godzinę, by odpoczęło, a po tym czasie dzielimy na cztery porcje. Rozwałkowujemy je cienko, a potem wykrawamy kółeczka. Nakładamy do nich farsz, zaklejamy i gotujemy we wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Ciasto na pierogi bez jajek można wykorzystać zarówno do pierogów na słodko, jak i na słono.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: