Kopytka z serem. Jak zrobić? Ile sera dodać? Wyjaśniamy

Szukacie pomysłu na obiad? Kopytka z serem to rozwiązanie idealne zarówno dla dużych, jak i dla małych. Delikatne i mięciutkie można podawać i na słodko, i na słono. Zapraszamy po przepis na koptyka z serem.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej

Kopytka z serem to proste danie, które każdy łatwo zrobi w domu. Dzięki dodatkowi sera białego kluseczki wychodzą wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Nadają się do podania i na słodko, i na słono. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Kopytka z serem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g sera białego,
  • 4 czubate łyżki mąki + mąka do podsypania,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli

Kopytka z serem - jak zrobić?

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z serem białym (można je także rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę). Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól, wszystkie składniki łączymy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy wałeczki i tniemy skośnie nożem na kopytka.

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami wrzucamy kopytka i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, od razu wyjmujemy je na durszlak. Kopytka są bardzo delikatne, więc łatwo je rozgotować!

Zobacz wideo Kopytka z batatów - piękny i pyszny dodatek do obiadu

Podajemy na gorąco z cukrem pudrem i cynamonem lub rozpuszczonym masłem. Można też wybrać inne dodatki, ale należy pamiętać, że kopytka są bardzo delikatne, więc wyraziste mięsne lub grzybowe sosy mogą być zbyt intensywne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: