Jak zrobić sos czosnkowy jak z restauracji? To prostsze niż myślisz

Jak zrobić sos czosnkowy i na co zwrócić szczególną uwagę? Czosnkowy dressing to wspaniały dodatek wielu dań. Najlepszy jest oczywiście ten wykonany domową metodą. Poznaj przepis krok po kroku na czosnkowy sos.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem. Prostota i smak

Sos czosnkowy - jak zrobić? Przepis krok po kroku

Jak zrobić sos czosnkowy jak z restauracji w domu? To prostsze niż może się wydawać. Sos czosnkowy wykonany domową metodą jest zdecydowanie zdrowszy niż wersja, jaką możemy zakupić w sklepie. Dodatkową zaletą jest dostępność składników. Przepis jest banalny i szybki, wprost idealny dla zabieganych ludzi. Zatem jeżeli chcesz urozmaicić swoje menu, dodać sobie odporności, a przy tym zaoszczędzić czas - to ten przepis jest dla Ciebie:

Składniki:

  • około 3 ząbków czosnku
  • odrobina soli i pieprzu - do smaku
  • około 125 ml majonezu dobrej jakości
  • pół szklanki śmietany
  • 3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • odrobina cukru białego

Wykonanie w kilku krokach:

  1. Czosnek należy dokładnie obrać i przecisnąć przez praskę bądź rozdrobnić w specjalnym rozdrabniaczu kuchennym.
  2. Dalej wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
  3. Doprawić do smaku.

Jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany bez dodatku majonezu

Jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany, ale bez konieczności dodawania majonezu? To propozycja, na którą czeka wielu. Dlatego też przychodzimy z pewną alternatywą, która może pozytywnie zaskoczyć. Oto i sposób wykonania:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania sosu to:

  • 1 czosnek
  • 1 szklanka serka białego naturalnego wcześniej zmiksowanego
  • 1 mały jogurt grecki
  • przyprawy: pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Pozostałe składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać.
  3. Sos najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu, w lodówce.

Jak zagęścić sos czosnkowy naturalnymi składnikami?

Jak zagęścić sos czosnkowy, aby nie miał tak lejącej konsystencji, ale przy tym był zdrowy? Na szczęście mamy na to kilka sposobów. Możemy w tym celu użyć większej ilości serka białego lub gęstego jogurtu naturalnego. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie zmielonego siemienia lnianego - przed dodaniem należy wmieszać je z wodą.

Jak zrobić sos czosnkowy do pizzy z dodatkiem świeżych ziół?

Jak zrobić sos czosnkowy do pizzy ze świeżymi dodatkami? Koncepcja wykonania jest bardzo podobna, jak w przypadku wcześniejszych receptur. Z tą różnicą, że w tym wydaniu będziemy korzystali ze świeżych ziół i przypraw. Oto i przepis w kilku punktach:

Składniki:

  • 1-2 czosnki
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól
  • zioła świeże: bazylia, oregano

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku przystępujemy do obierania czosnku. Następnie przeciskamy go przez praskę.
  2. Dalej zajmujemy się ucieraniem przypraw i ziół w moździerzu.
  3. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy je. Dodajemy przyprawy oraz zioła.
  4. Całość doprawiamy do smaku.
  5. Sos jest gotowy.

Zobacz też: Tak chrupiącego pieczywa czosnkowego jeszcze nie jedliście. Kucharz zdradza swój sekret

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.