Jak zrobić sos czosnkowy jak z restauracji w domu? To prostsze niż może się wydawać. Sos czosnkowy wykonany domową metodą jest zdecydowanie zdrowszy niż wersja, jaką możemy zakupić w sklepie. Dodatkową zaletą jest dostępność składników. Przepis jest banalny i szybki, wprost idealny dla zabieganych ludzi. Zatem jeżeli chcesz urozmaicić swoje menu, dodać sobie odporności, a przy tym zaoszczędzić czas - to ten przepis jest dla Ciebie:
Składniki:
Wykonanie w kilku krokach:
Jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany, ale bez konieczności dodawania majonezu? To propozycja, na którą czeka wielu. Dlatego też przychodzimy z pewną alternatywą, która może pozytywnie zaskoczyć. Oto i sposób wykonania:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania sosu to:
Wykonanie:
Jak zagęścić sos czosnkowy, aby nie miał tak lejącej konsystencji, ale przy tym był zdrowy? Na szczęście mamy na to kilka sposobów. Możemy w tym celu użyć większej ilości serka białego lub gęstego jogurtu naturalnego. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie zmielonego siemienia lnianego - przed dodaniem należy wmieszać je z wodą.
Jak zrobić sos czosnkowy do pizzy ze świeżymi dodatkami? Koncepcja wykonania jest bardzo podobna, jak w przypadku wcześniejszych receptur. Z tą różnicą, że w tym wydaniu będziemy korzystali ze świeżych ziół i przypraw. Oto i przepis w kilku punktach:
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Tak chrupiącego pieczywa czosnkowego jeszcze nie jedliście. Kucharz zdradza swój sekret