Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Prosty sos do sałaty lodowej na rodzinny obiad
Prosty sos do sałaty lodowej to doskonałe rozwiązanie na tak zwaną ostatnią chwilę. Jeżeli lada moment odwiedzą Cię goście lub rodzina, a Ty nie masz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu, to z całą pewnością możesz pokusić się o wykonanie błyskawicznego przepisu na sos do zielonej sałaty.
Składniki:
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- około 4-5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 mała łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: pieprz czarny ziarnisty, sól, świeże zioła
Sposób wykonania:
- W pierwszej kolejności musimy zająć się zmiażdżeniem naszych przypraw i ziół. Oczywiście najwygodniej jest wykonać to młynkiem kuchennym. Jeżeli chodzi o zioła - polecamy tradycyjny moździerz.
- Następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
- Doprawiamy sos do smaku.
- Dressing jest gotowy - możemy dodać go do naszej sałaty.
Sałatka z sałaty lodowej z sosem winegret z dodatkiem świeżych warzyw
Sałatka z sałaty lodowej z sosem winegret w domowej wersji to bardzo dobry wybór pod wieloma względami. Sałatka sprawdzi się zarówno w ciągu lata jak i tych chłodniejszych pór roku. Jest lekka, ale pełnowartościowa i bogata w liczne składniki odżywcze i witaminy. Oto i receptura:
Składniki:
- 1 sałata lodowa małej wielkości
- 2 pomidory - polecamy malinowe, ale mogą być też inne
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 papryka czerwona
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pomidory suszone,
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia
Wykonanie:
- W pierwszym etapie myjemy dokładnie wszystkie warzywa.
- Następnie, przechodzimy do ich krojenia. Pomidory, ogórki, paprykę kroimy w kostkę. Pamiętajmy o tym, aby ogórki obrać ze skórki.
- Sałatę myjemy, suszymy w maszynce. Dzielimy na mniejsze kawałki.
- Czwarty krok to przygotowanie sosu. Oliwę mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny. Dokładamy przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
- Dodajemy do warzyw. Całość mieszamy.
Lekki sos do sałaty lodowej w miodowej odsłonie
Lekki sos do sałaty lodowej z dodatkiem miodu to nie lada gratka nie dla jednego smakosza. Dressing jest pyszny, a przy tym nie obciąża naszych jelit. Ponadto cechuje się on miodowym smakiem.
Składniki na miodowy sos winegret:
- około 10 łyżek dobrej oliwy
- 5 łyżek dużych soku z cytryny
- 1-2 łyżki jasnego miodu ewentualnie może być to syrop klonowy
- przyprawy: pieprz, sól do smaku
Wykonanie sosu:
- Wszystkie składniki wkładamy do naczynia.
- Następnie mieszamy je dokładnie ze sobą.
- Sos jest gotowy do podania.
Wykonanie domowej wersji sosu winegret nie jest skomplikowane. Co ważniejsze, nie wymaga od nas poświęcenia dużej ilości czasu. Z pełnym powodzeniem mogą wykonać go także osoby, które nie posiadają zbyt wielkiego doświadczenia kulinarnego.
Zobacz też: Sałatka grecka - jak powinna wyglądać i w czym tkwi jej sekret? Mamy prosty przepis