Więcej przepisów na klasyki obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone to wspaniała opcja obiadowa dla całej rodziny. Jeśli jednak nie przepadasz za pryskającym olejem i kuchnią wypełniona zapachem smażenia, mamy dla ciebie przepis na pyszne kotlety mielone pieczone w piekarniku. Nie musisz się obawiać, że wyjdą suche, jałowe i zwyczajnie nie smaczne - dodatek niepozornego warzywa sprawi, że pieczone kotlety będą delikatne i soczyste w środku. Jakie to warzywo? Oczywiście cukinia! Jeśli martwisz się, że ten składnik zamieni kotlety mielone w kotlety mięsno - warzyne, nie ma podstaw do obaw. Cukinia jest niemal niewyczuwalna, zapewni jednak delikatną teksturę. Nie ma na co czekać, zapraszamy do przepisu na pyszne kotlety mielone.
Zupa pieczarkowa - przepis, który wszyscy kochamy. Trik z masłem ulepszy jej smak
Kotlety mielone - przepis:
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny, łopatki lub karkówki)
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- masło
Kotlety mielone pieczone w piekarniku - sposób przygotowania w kilku prostych krokach
- Zacznij od przygotowania warzyw. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie delikatnie ja osól i ostaw na kilka minuty, by puściła sok. Następnie porządnie odciśnij ją z nadmiaru soku i przełóż do miseczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Bułkę przej 10 minut mocz w mleku. Następnie dokładnie ją odsącz.
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła i zeszklij cebulę. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj namoczoną bułkę, cukinię, zeszkloną cebulę, czosnek oraz wbij jajko. Dodaj do smaku przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody gazowanej - wtedy twoje kotlety będą jeszcze bardziej puszyste. Jeśli podczas wyrabiania stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj 2 łyżki bułki tartej.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Z masy mięsnej formuj okrągłe kotlety i lekko spłaszcz je w dłoniach. Gotowe kotleciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez ok. pół godziny.
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Jest lekkie jak chmurka
Gotowe kotlety mielone podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Szczególnie polecam ziemniaki ubite z łyżką masła oraz zasmażane buraczki - takie obiad to prawdziwa uczta w swojskim stylu. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.