Kotlety mielone - przepis. Zamień patelnię na piekarnik, a będą zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ciesząca się niesłabnącą sympatią wśród młodszych i starszych mięsożerców. Jeśli jednak mamy ochotę na zdrowszą i mniej tłustą wersję mielonych, warto zrezygnować ze smażenia na rzecz pieczenia. Kotlety mielone z piekarnika są pyszne, zdrowe a dzięki jednemu składnikowi, cudownie soczyste.

Więcej przepisów na klasyki obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety mielone to wspaniała opcja obiadowa dla całej rodziny. Jeśli jednak nie przepadasz za pryskającym olejem i kuchnią wypełniona zapachem smażenia, mamy dla ciebie przepis na pyszne kotlety mielone pieczone w piekarniku. Nie musisz się obawiać, że wyjdą suche, jałowe i zwyczajnie nie smaczne - dodatek niepozornego warzywa sprawi, że pieczone kotlety będą delikatne i soczyste w środku. Jakie to warzywo? Oczywiście cukinia! Jeśli martwisz się, że ten składnik zamieni kotlety mielone w kotlety mięsno - warzyne, nie ma podstaw do obaw. Cukinia jest niemal niewyczuwalna, zapewni jednak delikatną teksturę. Nie ma na co czekać, zapraszamy do przepisu na pyszne kotlety mielone.

Kotlety mielone - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny, łopatki lub karkówki)
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • masło

Kotlety mielone pieczone w piekarniku - sposób przygotowania w kilku prostych krokach

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie delikatnie ja osól i ostaw na kilka minuty, by puściła sok. Następnie porządnie odciśnij ją z nadmiaru soku i przełóż do miseczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Bułkę przej 10 minut mocz w mleku. Następnie  dokładnie ją odsącz.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i zeszklij cebulę. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj namoczoną bułkę, cukinię, zeszkloną cebulę, czosnek oraz wbij jajko. Dodaj do smaku przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody gazowanej - wtedy twoje kotlety będą jeszcze bardziej puszyste. Jeśli podczas wyrabiania stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj 2 łyżki bułki tartej.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Z masy mięsnej formuj okrągłe kotlety i lekko spłaszcz je w dłoniach. Gotowe kotleciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez ok. pół godziny.

Gotowe kotlety mielone podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Szczególnie polecam ziemniaki ubite z łyżką masła oraz zasmażane buraczki - takie obiad to prawdziwa uczta w swojskim stylu. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.