Przepis na kopytka, czyli klasyk kochany przez wszystkich. Najważniejsze są proporcje

Kochane przez wszystkich kopytka chyba nie mogą się znudzić albo przejeść. Przepis wydaje się banalny, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, podczas przygotowywania tych smacznych kluseczek. Najważniejsze są proporcje oraz sposób gotowania. Podpowiemy ci, jak zrobić idealne kopytka na obiad dla całej rodziny.

Więcej przepisów na polskie klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy kochamy potrawy z ziemniaków, a kopytka z pewnością należą do najchętniej gotowanych i oczywiście jedzonych. Tylko co należy zrobić, by kopytka wyszły idealne? Cóż, nie będzie kłamstwem jeśli powiem, że mąka może wszystko zepsuć. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że nasze kopytka będą twarde i gumowate. Sposób gotowania jest nie mniej ważny - kopytka wrzucamy partiami, tak by nie dotykały się w czasie gotowania. I co ważne - po wrzuceniu kopytek na gotującą się wodę, od razu zmniejszamy moc palnika - wtedy nie ma obaw, że nasze ziemniaczane kluseczki się rozgotują.

Kopytka - przepis tradycyjny:

Potrzebne składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej
  • 200 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko
  • sól

Kopytka - jak je przygotować?

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie porządnie je odcedź i przełóż do miski, by odparowały i ostygły. Następnie ubij je na gładkie purée za pomocą praski do ziemniaków lub zmiel je w maszynce.
  2. Do miski z ziemniakami wbij jajko, dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej. Zacznij wyrabiać ciasto na kopytka, stopniowo dosypując mąkę, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Odpowiednio wyrobione ciasto z łatwością odchodzi od ręki, jednocześnie pozostaje delikatnie klejące.
  3. Przygotuj stolnicę i lekko oprósz ją mąką. Ciasto na kopytka podziel na kilka części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie, za pomocą ostrego noża wycinaj pod skosem kopytka, nadając im charakterystyczny kształt.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny masła lub oleju. Kiedy woda zawrze, wrzuć pierwszą partię kopytek i nieco zmniejsz ogień. Po wrzuceniu, od razu zamieszaj łyżką przy dnie, by kopytka nie przywarły. Kluseczki gotuj ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Tak samo ugotuj pozostałe partie klusek.

Tak przygotowane kopytka to poezja smaku. Podawaj je solo, polane masłem lub skwarkami, albo jako dodatek do dań mięsnych lub sosów. Bez względu na to, jak je podasz, na pewno będą smakowały wspaniale. Zrób kopytka już dziś na obiad i daj odrobinę radości swoim domownikom. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.