Jajka faszerowane z łososiem na kilka sposobów
Smak łososia idealnie komponuje się z różnymi dodatkami, miłośnicy nowalijek mogą wybrać jajka faszerowane łososiem i koperkiem, amatorzy zdrowych przekąsek powinni postawić na jajka faszerowane łososiem i awokado. Koneserzy tradycyjnych połączeń z pewnością sięgną po jajka faszerowane łososiem i serkiem białym. Ciekawym pomysłem na świąteczne przystawki mogą być też jajka faszerowane łososiem pieczonym. Przepisy na jajka faszerowane łososiem w różnym wydaniu prezentujemy poniżej.
Jajka faszerowane łososiem i koperkiem tak po prostu
Wiosenna propozycja w sam raz na Wielkanoc. Przepis jest banalnie prosty i wyróżnia się bardzo krótką listą składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły.
Lista składników:
- jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk,
- łosoś wędzony - 150 g,
- majonez - 1 łyżka stołowa,
- koperek,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na początek jajka ugotowane na twardo należy obrać i przekroić nożem na połowę i wydrążyć delikatnie żółtka. Tak, aby nie uszkodzić białka.
- W kolejnym kroku pozyskane żółtka rozdrabniamy widelcem i mieszamy z majonezem, posiekanym koperkiem oraz doprawiamy pieprzem i solą.
- Tak przygotowany farsz nakładamy małą łyżeczką do białek.
- Na koniec białka wypełnione farszem dekorujemy kawałkami łososia i koperkiem.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Jajka faszerowane łososiem i awokado - na zdrowie
Awokado uznane jest za najzdrowszy owoc na świecie, jest nie tylko bardzo odżywczy, ale stanowi też doskonałą bazę do różnych innych składników. Oto przepis na jajka faszerowane łososiem i awokado:
Lista składników:
- awokado 1 sztuka,
- jajka - 5 sztuk,
- wędzony łosoś,
- kiełki pora
- sok z jednej limonki,
- pieprz i sól,
Przygotowanie:
- Jajka należy ugotować na twardo (około 10 minut), następnie ostudzić pod zimną wodą i obrać ze skorupki.
- W kolejnym kroku przygotowane wcześniej jajka kroimy wzdłuż na połowę i delikatnie usuwamy żółtka, które należy odłożyć.
- Teraz czas na awokado, które kroimy na pół i usuwamy pestkę, małą łyżeczką wyjmujemy miąższ, który należy skropić sokiem z limonki.
- Miąższ z awokado mieszamy z żółtkiem, które najlepiej jest rozgnieść widelcem i doprawiamy do smaku.
- Tak powstałym farszem wypełniamy białka i dekorujemy kawałkiem łososia oraz kiełkami z pora.
- Na koniec całość skrapiamy sokiem z limonki.
Jajka faszerowane łososiem pieczonym - wykwintna przystawka w odmienionej wersji
Ciekawa alternatywa dla zwykłego jajka. Jajka z łososiem pieczonym można poddać obróbce cieplnej w całości. O szczegółach piszemy poniżej.
Lista składników:
- jajko - 5 sztuka,
- suszone pomidory,
- szczypiorek,
- łosoś wędzony,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na początku małe foremki do ciasta należy wyłożyć wędzonym łososiem.
- Na łososia kładziemy suszone pomidory.
- Następnie wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy całość przy pomocy soli i pieprzu.
- Tak przygotowane jajko pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone jajko z dodatkami przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane łososiem i serkiem - klasyka gatunku
Na koniec najprostsza propozycja z możliwych, czyli jajka faszerowane łososiem i serkiem. Przepis krok po kroku dostępny jest poniżej.
Lista składników:
- jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk,
- wędzony łosoś - 100 g,
- kremowy serek - 1 opakowanie,
- chrzan - 1 mała, płaska łyżeczka,
- majonez - 3 łyżki,
- pieprz i sól do smaku,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Na początek łososia kroimy w drobne kawałki,
- Jajka kroimy na połowę i delikatnie wyjmujemy żółtko,
- Żółtko drobimy widelcem i dodajemy łososia, serek, majonez, oraz chrzan.
- Całość doprawimy do smaku pieprzem i solą.
- Tak powstałym farszem wypełniamy ugotowane białka i dekorujemy łososiem i szczypiorkiem.
Zobacz też: Farsz do jajek, czyli z czym jajka nie tylko na Wielkanoc