Jajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole

Jajka faszerowane łososiem to ciekawa propozycja dla osób, które nie lubią typowych smaków Wielkanocy. Zamiast tłustych kiełbas lub tradycyjnej wędliny można postawić na lekkie przystawki. Przepis na jajka faszerowane z łososiem znajdziesz poniżej.

Jajka faszerowane z łososiem na kilka sposobów 

Smak łososia idealnie komponuje się z różnymi dodatkami, miłośnicy nowalijek mogą wybrać jajka faszerowane łososiem i koperkiem, amatorzy zdrowych przekąsek powinni postawić na jajka faszerowane łososiem i awokado. Koneserzy tradycyjnych połączeń z pewnością sięgną po jajka faszerowane łososiem i serkiem białym. Ciekawym pomysłem na świąteczne przystawki mogą być też jajka faszerowane łososiem pieczonym. Przepisy na jajka faszerowane łososiem w różnym wydaniu prezentujemy poniżej. 

Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjneJajka w sosie tatarskim z pieczarkami lub zielonym groszkiem - przepisy

Jajka faszerowane łososiem i koperkiem tak po prostu 

Wiosenna propozycja w sam raz na Wielkanoc. Przepis jest banalnie prosty i wyróżnia się bardzo krótką listą składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły. 

Lista składników: 

  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk, 
  • łosoś wędzony - 150 g, 
  • majonez - 1 łyżka stołowa, 
  • koperek, 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  • Na początek jajka ugotowane na twardo należy obrać i przekroić nożem na połowę i wydrążyć delikatnie żółtka. Tak, aby nie uszkodzić białka. 
  • W kolejnym kroku pozyskane żółtka rozdrabniamy widelcem i mieszamy  z majonezem, posiekanym koperkiem oraz doprawiamy pieprzem i solą. 
  • Tak przygotowany farsz nakładamy małą łyżeczką do białek. 
  • Na koniec białka wypełnione farszem dekorujemy kawałkami łososia i koperkiem. 
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka faszerowane łososiem i awokado - na zdrowie 

Awokado uznane jest za najzdrowszy owoc na świecie, jest nie tylko bardzo odżywczy, ale stanowi też doskonałą bazę do różnych innych składników. Oto przepis na jajka faszerowane łososiem i awokado:

Lista składników: 

  • awokado  1 sztuka, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • wędzony łosoś,
  • kiełki pora 
  • sok z jednej limonki, 
  • pieprz i sól, 

Przygotowanie: 

  • Jajka należy ugotować na twardo (około 10 minut), następnie ostudzić pod zimną wodą i obrać ze skorupki. 
  • W kolejnym kroku przygotowane wcześniej jajka kroimy wzdłuż na połowę i delikatnie usuwamy żółtka, które należy odłożyć. 
  • Teraz czas na awokado, które kroimy na pół i usuwamy pestkę, małą łyżeczką wyjmujemy miąższ, który należy skropić sokiem z limonki. 
  • Miąższ z awokado mieszamy z żółtkiem, które najlepiej jest rozgnieść widelcem i doprawiamy do smaku.   
  • Tak powstałym farszem wypełniamy białka i dekorujemy kawałkiem łososia oraz kiełkami z pora. 
  • Na koniec całość skrapiamy sokiem z limonki. 

Jajka faszerowane łososiem pieczonym - wykwintna przystawka w odmienionej wersji 

Ciekawa alternatywa dla zwykłego jajka. Jajka z łososiem pieczonym można poddać obróbce cieplnej w całości. O szczegółach piszemy poniżej. 

Lista składników: 

  • jajko - 5 sztuka, 
  • suszone pomidory,
  • szczypiorek,
  • łosoś wędzony,
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  • Na początku małe foremki do ciasta należy wyłożyć wędzonym łososiem. 
  • Na łososia kładziemy suszone pomidory. 
  • Następnie wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy całość przy pomocy soli i pieprzu. 
  • Tak przygotowane jajko pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Upieczone jajko z dodatkami przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Jajka faszerowaneJajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Jajka faszerowane łososiem i serkiem - klasyka gatunku 

Na koniec najprostsza propozycja z możliwych, czyli jajka faszerowane łososiem i serkiem. Przepis krok po kroku dostępny jest poniżej. 

Lista składników: 

  • jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk, 
  • wędzony łosoś - 100 g, 
  • kremowy serek - 1 opakowanie, 
  • chrzan - 1 mała, płaska łyżeczka, 
  • majonez - 3 łyżki, 
  • pieprz i sól do smaku, 
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie: 

  • Na początek łososia kroimy w drobne kawałki, 
  • Jajka kroimy na połowę i delikatnie wyjmujemy żółtko, 
  • Żółtko drobimy widelcem i dodajemy łososia, serek, majonez, oraz chrzan.
  • Całość doprawimy do smaku pieprzem i solą. 
  • Tak powstałym farszem wypełniamy ugotowane białka i dekorujemy łososiem i szczypiorkiem. 

Zobacz też: Farsz do jajek, czyli z czym jajka nie tylko na Wielkanoc

Więcej o: