Babka cytrynowa wilgotna i mięciutka. Prosty przepis na świąteczny must-have

Babka cytrynowa dla wielu osób jest ciastem, które musi się pojawić na wielkanocnym stole. Jest słodka, wilgotna i mięciutka, dzięki czemu potrafi skarść serce nawet największym przeciwnikom słodkości. Nie daj się dłużej namawiać. Spróbuj upiec to pyszne ciasto na tegoroczne święta.

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ciasta cytrynowe są jednymi z moich ulubionych. Uwielbiam tę mieszankę słodyczy i orzeźwiającego, egzotycznego zapachu, który w trakcie pieczenia unosi się nie tylko w kuchni, lecz także w pozostałych zakątkach mieszkania. Zbliżająca się powoli Wielkanoc to idealny moment, aby upiec jeden z takich deserów - babkę cytrynową. Jej przygotowanie nie jest trudne, a babka smakuje jak kawałek nieba - jest słodka, miękka, puszysta i lekko wilgotna. Jak ją zrobić? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne na ciasta i galaretkowe jajka

Babka cytrynowa wilgotna i mięciutka. Przepis na ciasto wielkanocne

Składniki:

  • 230 g mąki tortowej,
  • kostka miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka i sok z cytryny
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj jajka i ubijaj. Do ubitej masy przesyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wtedy wlej sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz skórkę startą z owocu. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.

Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki posmarowaniu jej tłuszczem papier lepiej przylgnie do ścianek). Przelej ciasto do formy. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Gdy się nagrzeje, włóż keksówkę do środka i piecz przez około 50 minut. W trakcie możesz sprawdzać patyczkiem, czy ciasto nadal jest surowe czy już się upiekło. 

Po upieczeniu polej babkę cytrynową przygotowanym przez siebie lukrem. Aby go zrobić, będziesz potrzebować jednej szklanki cukru pudru i około pięciu łyżek soku z cytryny. Wsyp cukier puder do miseczki i wlej sok, a następnie ucieraj, aż masa stanie się płynna i lśniąca. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsta - wlej nieco więcej soku z cytryny.

Jeżeli nie chcesz polewać babki lukrem, bo uważasz, że nie ma co przesadzać z cytryną, mamy dla ciebie inną propozycję. Babka cytrynowa świetnie smakuje również posypana cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. Gazeta.pl połączyła również siły z Fundacją Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej, by wesprzeć niesienie pomocy humanitarnej Ukrainkom i Ukraińcom. Każdy może przyłączyć się do zbiórki, wpłacając za pośrednictwem Facebooka lub strony pcpm.org.pl/ukraina. Więcej informacji w artykule:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.