Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Któż nie jadł pasty jajecznej, będącej dobrym dodatkiem do kanapek? Zapewne prawie każdy. Do tego pastę jajeczną można wykorzystać też jako farsz do jajek na Wielkanoc czy do kruchych babeczek. Postanowiliśmy zebrać dla was listę 5 pomysłów na pastę jajeczną - przepisy znajdziecie poniżej. Liczbę składników należy dobrać pod swoje potrzeby.
Baza pasty jajecznej jest prosta - potrzebujemy jajek na twardo, majonezu lub gęstego jogurtu oraz przypraw. Jajka rozdrabniamy i mieszamy z majonezem bądź jogurtem i przyprawami na pastę. I gotowe.
Uwaga! Można użyć samych żółtek, a potem powstałą masę umieścić w białkowych połówkach. Takie danie sprawdzi się idealnie jako jedna z potraw na wielkanocny stół.
Do jajecznej bazy można dodać różne dodatki. Oto nasze propozycje:
W tej wersji do jajecznej bazy dodajemy:
W zależności od gustu, w tym przepisie do masy jajecznej dodajemy:
Wszystkie składniki razem mieszamy i rozkoszujemy się zupełnie nową wersję tradycyjnej pasty jajecznej.
Można też zrobić pastę jajeczną na nieco bardziej wykwintny sposób. W tym przepisie trzeba zrobić nieco inną bazę, tzn. zamiast majonezu należy dodać serek mascarpone. Oprócz tego dodajemy sok z cytryny i szczyptę sproszkowanego szafranu. Chcesz zaskoczyć gości? Pastę jajeczną podaj w małych babeczkach, dekorując na wierzchu odrobiną kawioru.
Dla lubiących mocne smaki proponujemy następującą wersję pasty jajecznej:
Wszystkie składniki należy razem wymieszać, aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję. Doprawić do smaku.
Najpierw podsmażamy na patelni cebulę z poszatkowanymi pieczarkami. Potem dodajemy grzyby z cebulą do jajecznej bazy i mieszamy razem z musztardą i masłem (to ostatnie można pominąć).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.