Szukasz pomysłu na kanapkę bądź potrawę wielkanocną? Wykorzystaj pastę jajeczną - przepis w 5 wariantach

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem czy warzywami? A może szukasz czegoś na wielkanocny stół? Mamy na to rozwiązanie: pasta jajeczna - przepis na pięć różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Któż nie jadł pasty jajecznej, będącej dobrym dodatkiem do kanapek? Zapewne prawie każdy. Do tego pastę jajeczną można wykorzystać też jako farsz do jajek na Wielkanoc czy do kruchych babeczek. Postanowiliśmy zebrać dla was listę 5 pomysłów na pastę jajeczną - przepisy znajdziecie poniżej. Liczbę składników należy dobrać pod swoje potrzeby.

Pasta jajeczna - przepis na wersję podstawową 

Baza pasty jajecznej jest prosta - potrzebujemy jajek na twardo, majonezu lub gęstego jogurtu oraz przypraw. Jajka rozdrabniamy i mieszamy z majonezem bądź jogurtem i przyprawami na pastę. I gotowe. 

Uwaga! Można użyć samych żółtek, a potem powstałą masę umieścić w białkowych połówkach. Takie danie sprawdzi się idealnie jako jedna z potraw na wielkanocny stół.

Do jajecznej bazy można dodać różne dodatki. Oto nasze propozycje:

Pasta jajeczna - przepis z awokado

W tej wersji do jajecznej bazy dodajemy:

  • awokado, 
  • sok z cytryny (do spryskania awokado, aby nie ciemniało),
  • posiekany szczypiorek,
  • papryka słodka i ostra. 

Pasta jajeczna - przepis rybny

W zależności od gustu, w tym przepisie do masy jajecznej dodajemy:

  • tuńczyk w oleju + posiekany szczypiorek + musztarda,
  • łosoś wędzony na zimno + posiekany szczypiorek.

Wszystkie składniki razem mieszamy i rozkoszujemy się zupełnie nową wersję tradycyjnej pasty jajecznej.

Pasta jajeczna - przepis wykwintny 

Można też zrobić pastę jajeczną na nieco bardziej wykwintny sposób. W tym przepisie trzeba zrobić nieco inną bazę, tzn. zamiast majonezu należy dodać serek mascarpone. Oprócz tego dodajemy sok z cytryny i szczyptę sproszkowanego szafranu. Chcesz zaskoczyć gości? Pastę jajeczną podaj w małych babeczkach, dekorując na wierzchu odrobiną kawioru.

Pasta jajeczna - przepis z chrzanem

Dla lubiących mocne smaki proponujemy następującą wersję pasty jajecznej:

  • tarty chrzan,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana - zamiast majonezu do bazy jajecznej.

Wszystkie składniki należy razem wymieszać, aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję. Doprawić do smaku.

Pasta jajeczna - przepis z pieczarkami

Najpierw podsmażamy na patelni cebulę z poszatkowanymi pieczarkami. Potem dodajemy grzyby z cebulą do jajecznej bazy i mieszamy razem z musztardą i masłem (to ostatnie można pominąć).

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.