Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Dietetyczne marchewkowe ciasto to słodkość, z której nie trzeba rezygnować będąc na diecie. Jak przygotować smaczne ciasto i to bez użycia, wydawałoby się, podstawowych składników?
Ciasto marchewkowe to deser nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Przede wszystkim ze względu na jego główny składnik – marchewkę. Marchew bogata jest w karoten i potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza ważnych składników takich jak: miedź, żelazo oraz magnez. Karoten to pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Jest bardzo ważny, ponieważ chroni nas przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy.
Marchewka korzystnie wpływa na strukturę ciasta - dzięki czemu jest bardziej wilgotne i miękkie, dzięki czemu można zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, nie rezygnuj z przepisu. Ciasto marchewkowe bez problemu zrobisz bez użycia jajek - zastąpisz je siemieniem lnianym. Z masła również możemy zrezygnować - dzięki temu pozbywamy się dodatkowych kalorii.
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w naszym artykule: To ciasto marchewkowe robi furorę. Zawsze wychodzi i jest obłędnie pyszne
Składniki:
Sposób przygotowania:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.