Dietetyczne ciasto marchewkowe - przepis fit. Upiecz lekką wersję bez białej mąki i cukru

Ciasto marchewkowe kochamy za wyjątkowy smak i łatwość w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie moment, aby przygotować to pyszne ciasto. Nasz przepis w wersji dietetycznej idealnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie w pracy - zwłaszcza dla osób, które dbają o dietę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Dietetyczne marchewkowe ciasto to słodkość, z której nie trzeba rezygnować będąc na diecie. Jak przygotować smaczne ciasto i to bez użycia, wydawałoby się, podstawowych składników?

Dietetyczne ciasto marchewkowe - czy to możliwe?

Ciasto marchewkowe to deser nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Przede wszystkim ze względu na jego główny składnik – marchewkę. Marchew bogata jest w karoten i potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza ważnych składników takich jak: miedź, żelazo oraz magnez. Karoten to pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Jest bardzo ważny, ponieważ chroni nas przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy.

Marchewka korzystnie wpływa na strukturę ciasta - dzięki czemu jest bardziej wilgotne i miękkie, dzięki czemu można zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, nie rezygnuj z przepisu. Ciasto marchewkowe bez problemu zrobisz bez użycia jajek - zastąpisz je siemieniem lnianym. Z masła również możemy zrezygnować - dzięki temu pozbywamy się dodatkowych kalorii.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w naszym artykule: To ciasto marchewkowe robi furorę. Zawsze wychodzi i jest obłędnie pyszne

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • Mąka owsiana pełnoziarnista 80 g
  • Marchew 90 g
  • 2 jaja
  • 2/3 łyżki miodu
  • Orzechy włoskie 30 g
  • Olej kokosowy 63 ml 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Imbir mielony
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy formę do pieczenia papierem.
  • Umytą marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • W dużej misce ubijamy jajka na puszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbiru i cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i roztopiony olej kokosowy.
  • Do masy jajecznej dodajemy startą marchew. Mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy przez 45 minut. Do momentu, aż ciasto będzie rumiane i złociste.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.