Ciasto do pizzy - przepis idealny. Włoska babcia zdradza, że sekret tkwi nie tylko w mące

Pizza to włoski specjał, który lubi niemal każdy. Sekretem smacznej pizzy jest dobre ciasto. W naszym przepisie podpowiadamy jaka mąka sprawdzi się najlepiej i w jakiej temperaturze powinno się ją piec, by wyszła idealna.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekret idealnej pizzy tkwi w spodzie, który powinien być delikatny i chrupiący. Mamy sprawdzony przepis, który sprawi, że pokochasz przygotowywanie jej w domu. Spód do pizzy według naszej receptury w połączeniu z ulubionymi składnikami zachwyci twoich gości.

Ciasto na pizzę. Co jest ważne w przygotowaniu? 

Bardzo istotnym czynnikiem udanego ciasta jest odpowiedni wybór mąki. Najlepiej wybrać tą przygotowaną specjalnie do pizzy - znajdziemy ją pod oznaczeniem "00". Kupimy ją prawie w każdym sklepie, który oferuje włoskie składniki i dania.

Więcej sprawdzonych przepisów na udaną pizzę znajdziesz w naszym artykule: Lubisz domową pizzę? Unikaj tych błędów podczas jej przygotowywania.

Zobacz wideo Pizzerinki - kolejna wariacja na temat pizzy

Ciasto na pizzę - sprawdzona włoska receptura

Składniki:

Z tych proporcji uzyskamy dwie cieńsze lub jedną grubszą pizzę.

  • 300 g mąki do pizzy typu "00"
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  • Drożdże kruszymy na małe kawałki i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody - ważne, by miała około 36-38 stopni C. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Mąkę przesiewamy do miski. Nie można pomijać tego elementu przygotowania ciasta. Dzięki temu uzyskamy lepsze, bardziej puszyste ciasto. Następnie dodajemy sól i około 200 ml wody. Zagniatamy ciasto do uzyskania sprężystego efektu. 
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy przez około 3 minuty.
  • Następnie ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie. Może to trwać do 2 godzin. Ważne, by co jakiś czas kontrolować proces wzrostu naszego produktu.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy delikatnie w dłoniach, tworzymy okrąg. Brzegi pozostawiamy większe i formujemy tak, by ładnie wystawały.
  • Dodajemy składniki według uznania. 
  • Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni C.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA