Dietetyczne ciasto - zdrowy zamiennik słodyczy. Składniki na pewno masz w domu

Dietetyczne ciasto dla wielu osób brzmi jak coś, co wzajemnie się wyklucza. Bo jak ciasto, które jest słodkie, może być zdrowe? Otóż może. Skradnie serce nawet największemu łasuchowi. Wypróbuj nasz przepis, a efekt z pewnością cię zaskoczy.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jednym z dietetycznych ciast może być brownie w nieco zmodyfikowanej wersji. Bo przecież nie trzeba rezygnować z deseru, gdy jest się na diecie. Wręcz przeciwnie, dobra przekąska po zdrowym obiedzie to idealne dopełnienie dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego i zdrowego, to koniecznie upiecz nasze brownie. Większość składników pewnie masz w domu, więc to dodatkowa motywacja do cukierniczego eksperymentu. Do dzieła!

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Składniki:

  • 1 większy banan
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • łyżka erytrytolu lub innego słodzika
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni, zanim przygotujesz ciasto zdąży się rozgrzać.
  2. Następnym krokiem będzie ugotowanie kaszy jaglanej. Przygotuj ją tak, aby była bardzo miękka. Dzięki temu będzie łatwiej ją zblendować.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj banana. Wszystko razem zblenduj.
  4. Żółtka oddziel od białek i dodaj do banana wraz z erytrytolem i kakao. Ponownie wszystko razem zblenduj.
  5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj do połączenia.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem.
  7. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Gotowe brownie najlepiej smakuje z gorącą kawą lub herbatą. Aby zachowało swój dietetyczny charakter, lepiej nie podawać go z czekoladą lub cukrem pudrem. To pyszne ciasto, które śmiało możesz zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z pewnością ci posmakuje i będzie często gościć w twojej kuchni. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: