Pochodzenie mazurka co prawda nie jest owiane tajemnicą, ale nie ma pewności co do faktycznej historii tego ciasta. Najwięcej tropów prowadzi do Turcji i to właśnie ten kraj uznawany jest za pierwszy przystanek na słodkiej mapie. Ciasto mazurek na Wielkanoc z czasem stało się także polską tradycją, sprawdzony przepis na mazurka prezentujemy poniżej.
Składniki należy podzielić na kilka etapów, co więcej, zanim wybierzemy się na zakupy, należy przeczytać dokładnie całą listę składników.
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na masę:
Zadanie może nie jest bardzo trudne, ale za to czasochłonne. Dokładny przepis na mazurka czekoladowego prezentujemy poniżej:
Mazurek czekoladowy to nie tylko ciasto i masa, ale też dekoracja. Ciasto dekorujemy lukrem z rękawa cukierniczego lub przy pomocy dedykowanego długopisu. Wzory to oczywiście tradycyjny baranek, bazie lub koronkowe tło. Przy pomocy masy cukrowej można wyczarować też kolorowe pisanki lub inny dowolny wzór. Mazurek to ciasto, które z powodzeniem postoi kilka dni i będzie smakować równie dobrze jak pierwszego dnia. To, na co trzeba uważać to zbyt gęsta masa lub ciasto, konsystencja kamienia to nie jest to, co powinno powstać w efekcie pieczenia.
Zobacz też: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis