Mazurek czekoladowy - sprawdzony przepis na święta i nie tylko

Mazurek czekoladowy to nie tylko wyjątkowo czekoladowy smak, ale też prawdziwa uczta dla oka. Bogate, koronkowe zdobienie sprawia, że mazurek sam w sobie stanowi najlepszą wielkanocną dekorację.
Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ciasto mazurek na Wielkanoc - klasyczna propozycja 

Pochodzenie mazurka co prawda nie jest owiane tajemnicą, ale nie ma pewności co do faktycznej historii tego ciasta. Najwięcej tropów prowadzi do Turcji i to właśnie ten kraj uznawany jest za pierwszy przystanek na słodkiej mapie. Ciasto mazurek na Wielkanoc z czasem stało się także polską tradycją, sprawdzony przepis na mazurka prezentujemy poniżej. 

Babka z białek, idealna na WielkanocBabka z białek, czyli hit wielkanocnego stołu. Wychodzi delikatna niczym chmurka

Przepis na mazurka - lista składników 

Składniki należy podzielić na kilka etapów, co więcej, zanim wybierzemy się na zakupy, należy przeczytać dokładnie całą listę składników. 

Składniki na kruche ciasto: 

  • masło - 20 dag, 
  • cukier puder - 10 dag, 
  • mąka - 30 dag,
  • żółtka - 3 sztuki, 
  • sól 

Składniki na masę: 

  • cukier - 15 dag, 
  • kakao 4 dag, 
  • żółtka - 2 sztuki, 
  • mleko - 4 łyżki stołowe, 
  • masło - 15 dag, 
  • cukier waniliowy

Pyszna babka marmurkowaBabka marmurkowa - słodka tradycja. Sprawdź prosty przepis, który zawsze wychodzi

Mazurek czekoladowy - przepis krok po kroku 

Zadanie może nie jest bardzo trudne, ale za to czasochłonne. Dokładny przepis na mazurka czekoladowego prezentujemy poniżej:

  • Na początku wyrabiamy kruche ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. 
  • Przygotowane ciasto należy owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. 
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułka tartą. 
  • Z kawałka ciasta pleciemy warkocz, którym można ozdobić ciasto dookoła. 
  • Następnie pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić. 
  • Czas na masę: do średniej wielkości garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kakao. Całość gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • W momencie, gdy masa stanie się gęsta dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. 
  • Na ciepły spód wylewamy masę i odstawiamy do stężenia. 

Mazurek czekoladowy to nie tylko ciasto i masa, ale też dekoracja. Ciasto dekorujemy lukrem z rękawa cukierniczego lub przy pomocy dedykowanego długopisu. Wzory to oczywiście tradycyjny baranek, bazie lub koronkowe tło. Przy pomocy masy cukrowej można wyczarować też kolorowe pisanki lub inny dowolny wzór. Mazurek to ciasto, które z powodzeniem postoi kilka dni i będzie smakować równie dobrze jak pierwszego dnia. To, na co trzeba uważać to zbyt gęsta masa lub ciasto, konsystencja kamienia to nie jest to, co powinno powstać w efekcie pieczenia. 

Zobacz też: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis

Więcej o: