Więcej przepisów wegetariańskich i wegańskich znajdziesz na naszej stronie głównej
Wielkanoc to najbardziej mięsne święta w kalendarzu. Kiełbasy, pieczenie, pasztety... czy to wszystko sprawi, że osobom niejedzącym mięsa w menu zostanie tylko rzeżucha? Niekoniecznie! Mamy dla was trzy pomysły na pyszne pasztety w wersji wege. Zapraszamy po przepisy.
Przepis pochodzi z oryginalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki:
* w wersji wegańskiej jajka można zastąpić czterema łyżkami mielonego siemienia lnianego wymieszanymi z dwunastoma łyżkami wody lub wegańskim substytutem. Ser można kupić w wersji roślinnej lub pominąć.
Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach i odstawiamy na kilkanaście minut, aż puści sok. Odlewamy go, korzystając z sitka, przekładamy do miski. Dodajemy startą marchewkę.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na klarowanym maśle. Przekładamy do warzyw i mieszamy, dokładamy jeszcze dwie łyżki klarowanego masła. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie, paprykę słodką i wędzoną,chilli oraz curry. Ser ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy, również dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę.
Składniki:
* w wersji wegańskiej: trzy łyżki mielonego siemienia lnianego rozmieszane w dziewięciu łyżkach wody lub wegański substytut.
Soczewicę gotujemy do miękkości (może być wręcz lekko rozgotowana), odcedzamy i przekładamy do garnka. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do soczewicy, a cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Przesmażamy je na maśle klarowanym i razem z tłuszczem dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, słodką i wędzoną paprykę, chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i ugniatamy. Pieczemy przez 50 minut w 190 st. C.
Składniki:
* w wersji wegańskiej: dwie łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane z sześcioma łyżkami wody
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (żeby pozbyć się gorzkiego posmaku należy wypłukać ją w wodzie przed gotowaniem), odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do kaszy.
Natkę pietruszki siekamy, wrzucamy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, majeranek i tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy do niej masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 st. C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.