Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić go w wersji wege? Mamy przepis Ewy Wachowicz i inne propozycje

Jak zrobić pasztet na święta w wersji wege? To wcale nie jest trudne zadanie. Mamy dla was przepis Ewy Wachowicz oraz dwie inne sprawdzone receptury. Będzie pysznie!

Więcej przepisów wegetariańskich i wegańskich znajdziesz na naszej stronie głównej

Wielkanoc to najbardziej mięsne święta w kalendarzu. Kiełbasy, pieczenie, pasztety... czy to wszystko sprawi, że osobom niejedzącym mięsa w menu zostanie tylko rzeżucha? Niekoniecznie! Mamy dla was trzy pomysły na pyszne pasztety w wersji wege. Zapraszamy po przepisy.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Pasztet wegetariański według Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi z oryginalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 cukinie (ok. 700 g),
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka*,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g twardego sera żółtego*,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki masła klarowanego + 1 łyżka do smażenia,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść pestek dyni,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól i pieprz

* w wersji wegańskiej jajka można zastąpić czterema łyżkami mielonego siemienia lnianego wymieszanymi z dwunastoma łyżkami wody lub wegańskim substytutem. Ser można kupić w wersji roślinnej lub pominąć.

Jak zrobić pasztet wegetariański według Ewy Wachowicz?

Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach i odstawiamy na kilkanaście minut, aż puści sok. Odlewamy go, korzystając z sitka, przekładamy do miski. Dodajemy startą marchewkę.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na klarowanym maśle. Przekładamy do warzyw i mieszamy, dokładamy jeszcze dwie łyżki klarowanego masła. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie, paprykę słodką i wędzoną,chilli oraz curry. Ser ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy, również dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę.

Pasztet z czerwonej soczewicy - przepis

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy (suchej),
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka*,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • sól i pieprz do smaku

* w wersji wegańskiej: trzy łyżki mielonego siemienia lnianego rozmieszane w dziewięciu łyżkach wody lub wegański substytut.

Jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy?

Soczewicę gotujemy do miękkości (może być wręcz lekko rozgotowana), odcedzamy i przekładamy do garnka. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do soczewicy, a cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Przesmażamy je na maśle klarowanym i razem z tłuszczem dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, słodką i wędzoną paprykę, chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i ugniatamy. Pieczemy przez 50 minut w 190 st. C.

Pasztet kaszy jaglanej z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka*,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego

* w wersji wegańskiej: dwie łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane z sześcioma łyżkami wody

Jak zrobić pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami?

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (żeby pozbyć się gorzkiego posmaku należy wypłukać ją w wodzie przed gotowaniem), odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do kaszy.

Natkę pietruszki siekamy, wrzucamy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, majeranek i tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy do niej masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 st. C.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA