Kasza manna - przepis na słodkie śniadanie, które pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Kasza manna to świetna alternatywa dla nudnych śniadań. Jest pyszna i lekka a przygotowanie zajmie tylko moment. Śniadanie, które pokochają nie tylko najmłodsi - bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowa kasza manna na mleku to pyszne i pożywne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Ten rodzaj kaszy jest niezwykle uniwersalny - można przygotowywać ją na wiele sposobów. Jest lekkostrawnym daniem i zawiera cenne witaminy B1, B2, B3 i B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez oraz jod. Nasz przepis na śniadaniową wersję kaszy manny doda ci energii na cały dzień.

Legumina deser prababciLegumina - deser prababci. Słodkie wspomnienie dzieciństwa

Kasza manna - cenne źródło witamin

Kasza manna jest jedną z najpopularniejszych kasz na rynku. Znajdziemy ją w prawie każdym polskim domu. Dlaczego? Jest częstym składnikiem w kuchni tradycyjnej, to również niskokaloryczny produkt o wysokiej wartości energetycznej. Potrawy z niej przyrządzane są sycące, a zarazem lekkostrawne. 100 g grysiku dostarcza 369 kalorii, 10,6 g białka, 78,0 g węglowodanów. Przygotowując ją na śniadanie, dostarczymy naszemu organizmowi mało kalorii, a całą masę cennych minerałów. Więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym artykule: Pomysły na obiad bez mięsa. Makaron, kasza gryczana, a może tortille?

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Kasza manna - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2,5 łyżki kaszy manny,
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • owoce sezonowe np. truskawki, maliny, banan,
  • orzechy, bakalie, płatki kokosowe - wszystko co lubimy,
  • miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy mleko będzie gorące, dodajemy cukier i stopniowo dodajemy kaszę, cały czas mieszając.
  • Gotujemy przez chwilę, aż kasza nabierze kremowej i gęstej konsystencji.
  • Kaszę przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy owoce i dodatki, które wybraliśmy. 
  • Tak przygotowana kasza manna jest gotowa do spożycia. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: