Jajka na miękko - czas gotowania. Ile minut potrzeba, żeby żółtko było idealnie płynne, a białko ścięte?

Jajka na miękko a czas gotowania - czy to ważne? Tak! Wielu z nas zapewne niejednokrotnie zastanawiało się, ile musi upłynąć minut, żeby ugotować idealne jajka na miękko. To w zasadzie sztuka sama w sobie, ponieważ wystarczy chwila niedopatrzenia, a mamy zupełnie inny efekt. Chcąc osiągnąć idealną konsystencję, trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z czasem.

Jajka na miękko - czas, który powinniśmy przeznaczyć na przygotowanie tej potrawy zależy przede wszystkim od wielkości jajek. Wielu twierdzi, że gotowanie jajka na miękko wydaje się banalnie łatwe, jednak nie zawsze i nie każdemu się udaje.

Więcej przepisów na szybkie i smaczne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Idealne jajka na miękko, czyli jakie?

Jajka na miękko, czyli takie z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to najlepsze, zdrowe śniadanie dla każdego. Wiedzą o tym wszyscy, lecz nie każdy orientuje się, ile wynosi czas ich gotowania. Dzięki naszym wskazówkom już nigdy nie będziecie pytać, jak ugotować jajka na miękko.

Zobacz wideo Wielki test jajek

Przede wszystkim, aby otrzymać idealne jajka na miękko musimy spełnić kilka warunków. Ważne, by jajka były jak najświeższe, a tuż przed samym gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia. Do rondelka z wodą należy wkładać jajka, które wcześniej posegregowaliśmy (jajko małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże). Można na ten czas przykryć garnek przykrywką, by woda szybciej się zagotowała, następnie włożyć jajka do gotującej się wody.

Jajka na miękko - czas gotowania potrzebny, aby wyszło perfekcyjne jajko

Cała tajemnica tego przepisu tkwi w wielkości jajek i czasie ich gotowania. Poniżej dodajemy instrukcję, która ułatwi Ci przygotowanie tej potrawy.

  • Jajka małe "S"- do 5 cm - gotujemy ok. 3,5 min.
  • Jajka średnie "M" - około 6 cm - gotujemy 4,5 min.
  • Jajka duże "L"- około 7 cm - gotujemy 5,5 minuty.

Po upływie tego czasu wylej wodę z garnka. Na jej miejsce wlej zimną wodę, aby lekko je schłodzić i zatrzymać proces gotowania.

Publikujczas ich gotowania nigdy nie będzie twoją zmorą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: