Przepisy z szynkowaru - domowe wędliny nie mają sobie równych. Sprawdzą się nie tylko w święta

Czy przygotowanie domowej wędliny jest trudne? Nie, jeśli przygotujesz je według naszych przepisów. Szynka, schab czy mielonka z szynkowaru są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze od tych ze sklepu. Domowe wędliny nie mają sobie równych

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wędliny bez wątpienia smakują dużo lepiej od tych kupionych w sklepie. Dzięki urządzeniu, jakim jest szynkowar, przygotujesz je w łatwy sposób w swojej kuchni. Sprawdź, jakie przepisy przygotowaliśmy. Więcej przepisów na wędliny znajdziesz w naszym artykule: Zamiast kupować wędlinę - zrób ją sam. To nie takie trudne!

Szynka pieczona w piekarniku często nadmiernie wysycha. Aby temu zapobiec, przez cały czas pieczenia należy uważnie monitorować jej stanJak upiec szynkę? Co zrobić, żeby była krucha i soczysta?

Domowa wędlina przy pomocy szynkowaru

Szynkowar to urządzenie, które służy do parzenia szynki. Najczęściej mieści około 1 kilograma mięsa. W skład urządzenia wchodzi specjalny pojemnik, który wykonany jest z metalu lub tworzywa sztucznego, odpornego na wysokie temperatury, spirala ze stopką, która dociska mięso, a także termometr. Działanie szynkowaru jest bardzo proste - urządzenie najpierw marynuje szynkę, a później parzy mięso. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jak działa szynkowar? 

Do urządzenia wkładamy mięso, które wcześniej zostało odpowiednio przyprawione. Warto wspomnieć, że możemy parzyć wędlinę w specjalnych woreczkach, ale nie jest to konieczne. Następnie dociskamy specjalną spiralą. Kolejnym krokiem jest umieszczenie szynkowaru w garnku i podgrzanie wody (pamiętajmy, by nie była wrząca). Niezbędny będzie termometr do kontrolowania temperatury.

Szynkowar - przepisy

Chcesz przygotować smaczną i zdrową szynkę? Najlepiej taką, która będzie zawierać wyłącznie składniki, które znasz? Oto nasze przepisy z szynkowaru na domowe mięsa i wędliny. Zobacz, jak je przygotować.

Szynka drobiowa - przepis z szynkowaru

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 25g żelatyny
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od pokrojenia kurczaka, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy i marynujemy mięso przez kilka godzin ( szynka będzie aromatyczna jeśli pozostawisz kurczaka na całą noc w marynacie)
  • Żelatynę łączymy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, pozbywając się nadmiaru powietrza.
  • Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik.  Szynkowar umieszczamy w większym garnku i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy przez 2 godziny. Sprawdzamy by woda miała temperaturę 80-90 stopni C - gdy osiągnie temperaturę 80 stopni C, zmniejszamy ogień.
  • Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75 stopi C, jest gotowe.
  • Szynkowar studzimy. Następnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy kilka godzin.
  • Tak przygotowaną wędlinę możemy pokroić. 

Aromatyczna szynka wieprzowa - przepis z szynkowaru

Składniki:

  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • sól peklowaną
  • liść laurowy
  • łyżeczka kolendry
  • ziele angielskie
  • łyżeczka majeranku
  • czosnek 
  • woda

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy wszystkie przyprawy, pomijając sól peklowaną i czosnek. Gotujemy na małym okniu przez chwilę. Następnie studzimy. Gdy nasz wywar jest chłodny dodajemy sół peklowaną i pokrojony czosnek. Mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy mięso i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. 
  • Mięso przekładamy do szynkowaru i wstawiamy do garnka z wodą, która przykrywa urządzenie do około ¾ wysokości. Podgrzewamy wodę do osiągnięcia temperatury 75-80 stopni C. Parzymy przez dwie godziny. 
  • Szynkowar studzimy. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: