Perliczka - przepis, który oczaruje gości. Zioła gwarantują wykwintny smak

Perliczka to miła odmiana od popularnego kurczaka. Jej mięso jest zdrowsze, delikatniejsze i z pewnością bardziej smaczne. Spodziewasz się gości, których chcesz zaskoczyć czymś nietuzinkowym i jednocześnie pysznym? Przygotuj perliczkę! Przepis jest bardzo prosty, a tymianek i grzyby wspaniale podkręcają smak tego trochę zapomnianego drobiu.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Perliczka pieczona w piekarniku to świetny pomysł na wykwintny, świąteczny obiad, ale także jako nietuzinkowy poczęstunek podczas spotkania w gronie znajomych. Mięso perliczki jest delikatne i zawiera dużo białka, jest to dobry wybór dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Jak przygotować aromatyczną perliczkę? Zioła i grzyby to podstawa smaku tego dania. Zapraszamy do prostego przepisu.

Perliczka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 perliczka (patroszona)
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 l lekkiego warzywnego bulionu
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść suszonych grzybów

Pieczona perliczka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Skrusz je w dłoniach i włóż do miski. Zalej je zimną wodą i odstaw, by napęczniały.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski wlej ok. 100 ml oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listki z 2 gałązek tymianku (wcześniej rozetrzyj je w dłoniach), łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso perliczki, natomiast do środka włóż pozostałe listki tymianku. Zamarynowaną perliczkę włóż do miski i szczelnie zaklej folią spożywczą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. W rondelku zagotuj bulion. Wyjmij perliczkę z lodówki. Namoczone grzyby posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne i wymieszaj je z odrobiną soli i  pieprzu. Do środka perliczki włóż 2 łyżki zimnego masła oraz namoczone grzyby. Za pomocą sznurka zwiąż nóżki ptaka i przełóż mięso do brytfanny. Zalej całość gorącym bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Piecz pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas podlewając mięso powstałym sosem. Po godzinie pieczenia zdejmij pokrywkę z brytfanny,  i odwróć perliczkę, by mięso się przyrumieniło. Piecz kolejne pół godziny.

Tak przygotowana perliczka to prawdziwe niebo w gębie. Podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką. Lampka dobrego wina świetnie podkreśli smak tego prostego, ale jednak wykwintnego dania. Jedzmy perliczki częściej, będziemy zdrowsi, a na pewno bardziej zadowoleni ze wspólnych posiłków. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.