Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Perliczka pieczona w piekarniku to świetny pomysł na wykwintny, świąteczny obiad, ale także jako nietuzinkowy poczęstunek podczas spotkania w gronie znajomych. Mięso perliczki jest delikatne i zawiera dużo białka, jest to dobry wybór dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Jak przygotować aromatyczną perliczkę? Zioła i grzyby to podstawa smaku tego dania. Zapraszamy do prostego przepisu.
Perliczka - przepis:
Potrzebne składniki:
- 1 perliczka (patroszona)
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 l lekkiego warzywnego bulionu
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść suszonych grzybów
Pieczona perliczka - sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Skrusz je w dłoniach i włóż do miski. Zalej je zimną wodą i odstaw, by napęczniały.
- Przygotuj marynatę. Do miski wlej ok. 100 ml oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listki z 2 gałązek tymianku (wcześniej rozetrzyj je w dłoniach), łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso perliczki, natomiast do środka włóż pozostałe listki tymianku. Zamarynowaną perliczkę włóż do miski i szczelnie zaklej folią spożywczą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- W rondelku zagotuj bulion. Wyjmij perliczkę z lodówki. Namoczone grzyby posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne i wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. Do środka perliczki włóż 2 łyżki zimnego masła oraz namoczone grzyby. Za pomocą sznurka zwiąż nóżki ptaka i przełóż mięso do brytfanny. Zalej całość gorącym bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas podlewając mięso powstałym sosem. Po godzinie pieczenia zdejmij pokrywkę z brytfanny, i odwróć perliczkę, by mięso się przyrumieniło. Piecz kolejne pół godziny.
Tak przygotowana perliczka to prawdziwe niebo w gębie. Podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką. Lampka dobrego wina świetnie podkreśli smak tego prostego, ale jednak wykwintnego dania. Jedzmy perliczki częściej, będziemy zdrowsi, a na pewno bardziej zadowoleni ze wspólnych posiłków. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.