Jak zrobić żurek z ziemniakami? Przepis na klasyczną staropolską zupę. Najlepiej smakuje z pewnym dodatkiem

Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Często gości na wielkanocnym stole - podany z jajkiem ugotowanym na twardo smakuje najlepiej. Jak przygotować żurek z ziemniakami? W naszym przepisie doradzamy co zrobić krok po kroku, by był pyszny i aromatyczny.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Żurek z ziemniakami to pozycja obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole. Przepisów na tą tradycyjną zupę nie brakuje. Świąteczna wersja z kiełbasą i ziemniakami zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Sprawdź, co powoduje, że żurek według tej receptury jest taki pyszny.

Jaki jest sekret udanego żurku z ziemniakami? Wszystko tkwi w jednym dodatku

Podstawą smacznego żurku z ziemniakami jest oczywiście wywar mięsny i zakwas żytni - najlepiej ten domowy. Przepis na domowy zakwas znajdziesz w naszym artykule: Zakwas na żurek - przepis. Już nigdy nie będziesz kupować go w sklepie. Uważaj jednak na rodzaj mąki.

Dodatki są równie istotne. Kiełbasa dobrej jakości, ziemniaczki i wiejskie jajko uwydatnią smak naszej zupy. Tajemniczym składnikiem, którym można "podrasować" przepis na żurek z ziemniakami jest odrobina chrzanu. To wersja dla osób, które lubią ostre potrawy i wyrazisty smak.

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą i ziemniakami? Przepis jak u mamy

Składniki:

  • pół litra zakwasu 
  • 2 ½ litra wody
  • żeberko wieprzowe
  • kość ze schabu
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula 
  • kilka suszonych grzybów
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka chrzanu
  • sól 
  • pieprz gruboziarnisty
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • dwa ząbki czosnku
  • majeranek 
  • jaja ugotowane na twardo
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Sposób przygotowania domowego żurku z ziemniakami:

  • Zaczynamy od obrania wszystkich warzyw. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i odkładamy na bok. Mięso - pomijając kiełbasę, wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól i grzyby. Na palniku przypalamy cebule i dodajemy. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  • Na tym etapie dodajemy ziemniaki i kiełbasę. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Po tym czasie wyciągamy warzywa (oczywiście poza ziemniakami), wlewamy zakwas. Do kubeczka przelewamy odrobinę zupy i mieszamy ze śmietaną - dodajemy do całości. Czosnek przypiekamy na patelni i również dodajemy do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Możemy pokroić drobno boczek, który wcześniej był w bulionie i dodać do zupy.
  • Żurek podajemy z połówkami jajka.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: