Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Żurek z ziemniakami to pozycja obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole. Przepisów na tą tradycyjną zupę nie brakuje. Świąteczna wersja z kiełbasą i ziemniakami zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Sprawdź, co powoduje, że żurek według tej receptury jest taki pyszny.
Jaki jest sekret udanego żurku z ziemniakami? Wszystko tkwi w jednym dodatku
Podstawą smacznego żurku z ziemniakami jest oczywiście wywar mięsny i zakwas żytni - najlepiej ten domowy. Przepis na domowy zakwas znajdziesz w naszym artykule: Zakwas na żurek - przepis. Już nigdy nie będziesz kupować go w sklepie. Uważaj jednak na rodzaj mąki.
Dodatki są równie istotne. Kiełbasa dobrej jakości, ziemniaczki i wiejskie jajko uwydatnią smak naszej zupy. Tajemniczym składnikiem, którym można "podrasować" przepis na żurek z ziemniakami jest odrobina chrzanu. To wersja dla osób, które lubią ostre potrawy i wyrazisty smak.
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą i ziemniakami? Przepis jak u mamy
Składniki:
- pół litra zakwasu
- 2 ½ litra wody
- żeberko wieprzowe
- kość ze schabu
- 30 dag wędzonego boczku
- 5 kawałków białej kiełbasy
- 3 ziemniaki
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- kilka suszonych grzybów
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz gruboziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- dwa ząbki czosnku
- majeranek
- jaja ugotowane na twardo
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Sposób przygotowania domowego żurku z ziemniakami:
- Zaczynamy od obrania wszystkich warzyw. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i odkładamy na bok. Mięso - pomijając kiełbasę, wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól i grzyby. Na palniku przypalamy cebule i dodajemy. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
- Na tym etapie dodajemy ziemniaki i kiełbasę. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Po tym czasie wyciągamy warzywa (oczywiście poza ziemniakami), wlewamy zakwas. Do kubeczka przelewamy odrobinę zupy i mieszamy ze śmietaną - dodajemy do całości. Czosnek przypiekamy na patelni i również dodajemy do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Możemy pokroić drobno boczek, który wcześniej był w bulionie i dodać do zupy.
- Żurek podajemy z połówkami jajka.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.