Super przepis na proste i szybkie ciasto 3 Bit. Pyszny deser ze składników, które znajdziesz w kuchni

Ciasto 3 Bit - przepis na deser mocno uzależniający, przepyszny, a do tego prosty i szybki! Przygotowaliśmy dla was kilka wskazówek, jak przygotować ciasto z herbatnikami, z masą budyniową przełożoną warstwą kajmakową oraz bitą śmietaną, posypaną czekoladą. Dzięki naszym radom zachwycisz każdego smakosza słodkości!

Ciasto 3 Bit to doskonały i słodki deser na każdą okazję. Na efekt najlepiej poczekać jeden dzień, czyli do momentu aż wszystkie warstwy się "przegryzą", a herbatniki nasiąkną masą. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno posiadasz w domu, ewentualnie z powodzeniem dostaniesz w każdym osiedlowym sklepie.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Ciasto 3 Bit - przepis na idealne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników (najlepsze będą te maślane, np. Petit Beurre);
  • 1 puszka masy kajmakowej; 
  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc.;
  • 1 serek mascarpone (250g);
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 budynie waniliowe (polecamy te bez cukru);
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 szklanki mleka;
  • 150 g masła (uwaga: masło powinno posiadać temperaturę pokojową, więc na minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjmij je z lodówki);
  • 100 g gorzkiej czekolady - do oprószenia ciasta.

Ponadto przyda się także: forma do pieczenia o wymiarach 22x22 cm, papier do jej wyłożenia oraz szczypta dobrego humoru (zawsze się przyda).

Pyszna babka marmurkowaBabka marmurkowa - słodka tradycja. Sprawdź prosty przepis, który zawsze wychodzi

Wypróbuj nasz przepis na ciasto 3 Bit. Sukces w kuchni gwarantowany

Jeśli chcemy przygotować ciasto 3 Bit według przepisu, który jest prosty i szybki, to na samym początku zaczynamy od masy. Budynie należy wymieszać z cukrem i połową szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się płynu przelać budynie, cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu. Następnie przestudzić.

W kolejnym kroku należy zmiksować masło na puch i powoli dodać przestudzony budyń. Wszystko razem wymieszać aż do połączenia się składników. Powstała masa powinna być gładka.

W osobnej miseczce ubijamy śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem (miksuj ciągle na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).

W wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układamy herbatniki, na których rozsmarowujemy lekko ciepłą masę kajmakową (przed użyciem warto włożyć puszkę do miseczki z ciepłą wodą). Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i dodajemy przygotowaną masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę ciastek. Na to wszystko wykładamy przygotowaną masę śmietanową, a ciasto obsypujemy drobno startą czekoladą.

Ciasto ptasie mleczko na kruchym spodzieCiasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis na deser idealny.

Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia na minimum 10 godzin – toteż sugerujemy robić je wieczorem, dzień wcześniej.

Ciasto 3 Bit najlepiej smakuje z aromatyczną kawą. Idealnie też sprawdzi się jako szybki deser, kiedy nie mamy pomysłu, ani czasu na przygotowywanie wymyślnych ciast.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: