Kurczak po wietnamsku - tradycyjny orientalny smak w twojej kuchni. Prosty przepis z egzotyczną nutą

Pomysł na szybki i nietypowy obiad? Przepis na kurczaka po wietnamsku zasmakuje największym smakoszom kuchni orientalnej. Aromatyczny i wyrazisty w smaku - dorówna temu z najlepszej azjatyckiej restauracji. Sprawdź co sprawia, że jest tak smaczny.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia wietnamska to połączenie niepowtarzalnych smaków kuchni chińskiej. Kluczową rolę odgrywają świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Dania najczęściej są przygotowywane w woku - głębokiej patelni charakterystycznej dla kuchni orientalnej. W wietnamskim menu nie brakuje też mięsa między innymi kurczaka. Proponujemy przepis na kurczaka po wietnamsku, który zasmakuje każdemu. Więcej orientalnych przepisów znajdziesz w naszym artykule: Kurczak teriyaki. Genialny pomysł na pierś z kurczaka na obiad.

Zupa tajska będzie najlepiej smakowała z sokiem z limonki i świeżą kolendrąZamknęli twoją ulubioną restaurację chińską? Odtwórz potrawy w domu!

Co sprawia, że kuchnia wietnamska jest tak smaczna?

Kuchnia wietnamska opiera się na zasadzie pięciu smaków. Zasada ta polega na idealnym skomponowaniu nut ostrości z odrobiną słodyczy, kwaśności, słoności, oraz nutką goryczy. Połączenie tych smaków tworzy idealną harmonię w daniach. To właśnie ten sekret sprawia, że kuchnia wietnamska jest pełna bogatych i aromatycznych smaków.

Kurczak po wietnamsku - przepis na sprawdzone danie obiadowe

Składniki:

  • filet z kurczaka 
  • papryka czerwona
  • cebula
  • średniej wielkości korzeń imbiru
  • kilka łyżek miodu
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • dwie łyżeczki sosu ostrygowego
  • dwie łyżeczki sosu sojowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • pieprz
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • dwie łyżki sezamu
  • szczypior
Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia kurczaka w cienkie plastry. Przekładamy do miski i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka smażymy na oleju w woku lub głębokiej patelni. Przekładamy do miski.
  • Paprykę i cebulę kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy na tą samą patelnię i smażymy, energicznie mieszając. Dodajemy kurczaka.
  • W kubeczku mieszamy sosy z miodem. Na patelnię wlewamy 50 ml wody i sosy. Wszystko razem dusimy przez około 10 minut.
  • Gotowego kurczaka posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
  • Świetnie smakuje podany z ryżem lub makaronem ryżowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: